30 Aug 2017

7 I mnogo i malo vremena

Pod Mostarom ta zelena livada,
s kraja na kraj đul-beharom procvala.

A na srijedi crvenika jabuka,
pod njom sjedi šahin Mevla ljepojka.

U ruci joj ogledalo i surma,
pa navlači kara-krzli obrve.

Ona misli da je niko ne gleda,
al je gleda mlad mujezin s munare.

Gledajuć je ne umjede učiti,
već on poče po munari pjevati:

„Ja kakve su kara-krzli obrve,
odnesoše moju pamet do mrve!“




Zabrinutosti je bilo malo. Kod mene. Kod Seda nije, činilo se kako on više vjeruje u mene nego ja sam.
Pričali smo o utiscima iz vožnje, komentarisali usput viđeno, ali su moji pogledi neizbježno tražili kraj šume.
Do kojeg je bilo manje od pola sata, dovoljno manje nego koliko bi mi trebalo da se više zabrinem.
Viša zabrinutost je uslijedila pošto smo izašli iz šume. Oko nas je bila jaka magla, kojoj se nikako nisam nadao. Jasna vidljivost je bila stotinjak metara, hodati se moglo fino, no stijene i vrhovi koji su se nazirali nisu bili prepoznatljivi mi.

Pomislih kako bi se ovdje sada Šefedin lakše i bolje orijentisao.
Morat ću ja. Prvo što ću po tom pitanju uraditi je sačekati da se magla razbije.
To vrijeme koristimo za ručak. A pošto iz vrlo strmog terena izbismo na prvu malo bolju zaravan.
Nismo žurili s jelom. Prisjećali smo se ručka od neki dan, kroz smijeh pomenuli njegove ludosti, te istakli one vezane za ovaj.
Sada je s hranom sve u redu, ali je ludo to što ne znamo gdje smo, ni kamo idemo. Od najbližih ljudi za koje znamo udaljeni smo par kilometara, četnici su nam možebiti i bliži. A mi raskrilili šatorsko, zasjeli kao da smo jedini na svijetu.
Probijanje sunca nam još i prijade. Malo se i opružismo. Da bih se ja ubrzo, možda iz razloga što se osjetilo da je magla krenula strmo, a možda i intuitivno pridigao.
Stijena iznad nas je bila jako blizu, što nam nije ništa značilo. Ispred se vidio samo kamenjar, dolje je još magla, sve nedovoljno za orijentaciju.
Ali okretaj nazad otkrio je prvo nešto vrlo poznato. Nešto što se činilo mnogo bližim nego sam ja i zamisliti mogao, zbog čega ona zabrinutost tek posta izražena.
Opservatorij je mjesto koje je u četničkim rukama, i na kojem oni zasigurno imaju osmatrače. A koji bi dakako trebali imati vezu s njihovim artiljercima.
Možda smo deset-petnaest minuta bili izloženi, što u ovakvim situacijama može biti i mnogo i malo vremena. U svakom slučaju, više ne bismo trebali biti.
Rekao sam Sedu da se pakuje i kreće za brijeg pred nama, dok sam ja brzo ručnom busolom uzeo azimut.
Prijelaz iza brijega značio je sklanjanje od Opservatorija, ali još nije otkrivao tajne kompletnog našeg okruženja. Koje bi trebalo riješiti sljedeće što mi privuče pažnju.

                                 ***
Nedaleko ispod nas se sada lijepo vidjelo jedno usamljeno brdo, pod šumom, s vrhom na kojem se nalazio i poveći pašnjak. Odmah sam se latio karte i prepoznao da se radi o Javoru.
Sada se nisam morao svađati sa svojim procjenama daljine. Ručna busola je opet u rukama, treba mi još azimut prema Javoru. Pa opet karta, povukao sam kontraazimute od Opservatorija i s Javora, u presjeku imao našu stajnu tačku.
Odgovaralo je blizini stijena iznad, što je govorilo da nisam griješio u mjerenjima. Opservatorij, ipak nije toliko blizu, što znači da sam omanuo u procjenama. Ali ni predaleko da nismo mogli biti viđeni, što znači da smo i imali sreće.
Ipak je najbitnije da sam sad kartom mogao tražiti put kojim mi trebamo. Što je dalo još dva odgovora, nismo daleko i, dalje nam je samo pravo kako i idemo. Još se može dodati da je sve ovo bilo i suvišno, da smo mogli i kroz maglu. Što bi nam bilo sigurnije, bar do mjesta gdje bismo trebali tražiti tragove pominjanog šatora.
Mada i ovako, već počinjemo priču i na tu temu. Prisjećam se kako sam Zuhdiju razumio, kada mi je sve izgledalo jednostavnije. Sad, i nisam toliko siguran. U to kako sam razumio. Ostaje ono drugo, intuicija.
Kad sve saberemo dobro je što je magla otišla. Javor je ostao iza nas a približavali smo se ispod Đevigrada, odnosno presjeku s putem kojim smo gore išli.
Ako do sada nisam znao svrhu onog izdvojenog drveta sada znam. To nam je i najbolji orijentir.
Dogovorili smo se zaustaviti, odmoriti kraj njega. I odatle ići tražiti, kružiti okolo.

                                ***
Na pedesetak metara ispod drveta Sedo, vidjevši nešto kao odvojeni puteljak, izađe na kosu. Stao je tako, da sam shvatio da je nešto ugledao, prije nego me i zovnuo.
Ranije smo oba puta išli noću pa ovu udolinu nismo ni primjećivali.
Da jesmo, sami bismo pretpostavili da je šator tu postavljen. I još uvijek je.
Očekivali smo neki manji, za ovaj možemo reći da je srednje veličine. Još jedino što vidimo, i sasvim razumijemo je njegovo improvizovano, žurbeno postavljanje. Nije bio utegnut, postavljen je da služi svrsi. Svrsi, koju baš i ne znamo.
Bar znamo da pripda Prvoj muslimanskoj. Sedo zviznu, uz pitanje „Ima li koga?“
Par sekundi poslije zviznu još jednom. Malo glasnije.
Iz šatora izviri mlado, skoro djetinjasto, i umjereno uplašeno lice.
-       Ko ste vi? – glas mu je bio miran, dovoljno smo izgledali „armijski“.
-       Fočaci – Sedo još mirnije odgovori.
-       Kuda ste došli? Kako?
-       Nemamo pojma. Kuda. A kako, pa pješke, kako ćemo!?
-       Nije vas snajper gađo?
-       Odakle? Nije.
-       Pravo da vam kažem iznenadili ste me. Ovuda niko danom ne ide.
-       Ne bismo ni mi, možda, da znadosmo za taj snajper – Sedo ovo reče kad se već spuštasmo šatoru.
-       A gdje ste krenuli? – momak pita pošto priđosmo, i razmijenismo selame.
-       Ovdje negdje – ja odgovorih – ovdje bismo trebali postaviti šesetku.
-       Ovdje? Ne znam, nemate ovdje gdje nego u ovoj rupi. Samo, hoće li to moći iz rupe gađati? Da samo ne navučete njihove granate!?
-       Tek smo stigli. Prvo ćemo malo odmoriti, pa onda pogledati. Svakako nam još ni mine nisu dobavili?
-       Ovdje nema nikakvih mina. Ja sam od sinoć ovdje. Nego dug dan, dosadno mi samome, fala Allahu pa vi dođoste, ja bih poludio, već sam razmišljo da noćas razgulim naniže, prvi ko naiđe... I tako, gledo sam šta sve unutra ima, ima svašta, ima jedna vreća tromblona, ali šesetki ne bih reko.
-       Ne mislim ni ja da su bile, valjda tek treba da stignu...

Momak je iskazivao radost što ćemo mu praviti društvo ostalo vrijeme. Nije rekao, ali se vidjelo kako mu je drago da mine još nisu tu. Kada dođu, možda odmah produžimo.
Za zadržati nas ima još jednu ideju. Već je ložio vatru, skuhaće nam čaj.
Dok se on time bavio Sedo i ja se prisjećasmo onih šipuraka. Koje ćemo potražiti ovuda, odnosno spustiti se do dolje, ako i sutra ujutro bude magle.
I ako imadnemo vremena. Moji osjećaji šute. Ne bih ih odmah uznemiravao.
Brzo mi je za oči zapela žica koja je vodila u šator, dakako je i telefon tu. Ali ću se probati javiti Zuhdiji tek poslije čaja. A u tom će i mrak.


 rubovi Treskavice, pogled na Opservatorij











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...