4 Sept 2017

8 Naši nisu, čim se povlače

Kamen gori, biser odgovara:
„Sad moj dragi sa drugom jordami!“

„Nek jordami, ja mu nisam mani!

Doće vrijeme, jordamiću i ja;
Jordamiću, al govorit neću!“




Jeste po dolasku sve izgledalo tiho i prijatno, da nismo nosili puške i uniforme pali bi pod osjećaj da smo na planinskom turizmu.
Dok je momak pripremao čaj, gore iznad nas je prekinuta tišina. Začuli su se puščani pucnji, nešto kasnije i minobacačka vatra.
Sedo i ja ćutimo, zurimo niz potok, podginemo glavu nebu, vratimo misli na naš iznenadni polazak. Galib i Zuhdija su morali imati dobar razlog, trebalo bi i da sam ih razumio. Barem u vezi toga gdje trebamo doći, sačekati da dobijemo minobacač i mine. Ovo što sada slušamo pojašnjava zašto smo mi požureni, ali daje sumnju je li taj neko drugi kasni, ili nije razumio put. Ili je taj znao da je zavida preopasno.

Rano je da se zabrinemo. Ovaj momak je trenutno i jedini kojemu možemo vjerovati, a već je rekao kako sem nas niko drugi nije nailazio.
Ne bismo ni razmišljali o brizi, da pucnjava iznad nas ne posta još jača.
-       Tako je cio dan, od jutros, malo se puca, malo stane – objašnjava nam momak – jednu od stanki ste vi iskoristili da neopaženi dođete.
-       Pa šta se gore dešava, četnici napadaju?
-       Valjda. Nemam pojma. Mada, mislim da oni napadaju. Malo me i strah ovdje samome, ali opet kontam ako i padne, neće svi naši izginuti, a ovuda se jedino mogu povući...

Momak ili doista nije znao, ili po prirodi bi ne mnogo povjerljiv, a ni pričljiv. Tako da se nisam trudio od njega izvlačiti neke preciznije informacije, na kraju nama je i najbitnije da je on bio tu, da nije otišao prije nego smo mi došli, jer ovako opet znamo dovoljno. Gore je Prva muslimanska, možda još neki, barem smo bezbrižni dok god se pucnji čuju.

                                  ***
Dok se još vidjelo našli smo, odmah ispod mjesta gdje je bio šator i mi gdje smo sjedili, niže u samome potoku, odnosno na početku gdje potok naglo obara, jednu drugu, manju zaravan. Za naše šesetke i dovoljnu, i skoro idealnu.
Na prvi pogled. Izračunao sam da bismo odatle mogli pokrivati samo neke eventualne bliže ciljeve.
Tako da smo s minobacačem izašli u po te strane, na drugu, još manju zaravan. Jedva dovoljnu, ali sada s maksimalnim dometom.
Sedo se u početku kiselo smijuljio. To što sam našao, odabrao, može poslužiti da ravno smjestimo šesetku. Nekako ćemo i mi tu organizovati svoj rad, smiješno bi bilo kada bi neko zatražio da prihvatimo još jednu šesetku. Nadati se da toga neće biti, te da sa smijehom možemo završiti.
Kratko sam Sedu ponovio da sada nije ni bitno koliko je ovaj položaj dobar, ako prihvatimo da drugog nema. Izvan potoka je opasno, niže smo predaleko, ovdje smo i zaklonjeni i s dometom...
Nije bilo puno posla ni za naše ašovčiće. Te tako bi dovoljno vremena da skinem naše koordinate. I barem sebi i Sedu potvrdim da smo spremni.

                                  ***
Vratismo se momčiću, i taman zaustih da ga priupitam u vezi telefona, Sedo me upozori da je vidio sjenku kako promiče naviše.
Svi se ušutjesmo i jasno razabrasmo lagani topot kopita. Sedo se podiže i krenu za njime.
Ko god je bio osjetio ga je, i zastao. Sačekao.
Govorili su tiho, nisam ih mogao razumjeti. Zbog čega sam, a pošto je prošlo minut-dva i sam im prišao.
Šaćir Lugušić. A konj, dobro natovaren. Već je Sedo saznao da su tu i naše šesetke, a objašnjavaju mi i razloge zbog kojih još tu stoje, ne silaze otovariti.
Nije stvar u tome što je Šaćiru rečeno da gore goni sve, već što se čulo da odozgo neko ide.
Tada ja vidjeh kako on ne nosi pušku, a nemah potrebe gledati oko samara, to znam da na njega nikako ne bi ličilo.
-       Ovaki sam i s diverzantima išo, kad uzimaše Voliju jamu – sa svojim, dobro poznatim šeretskim osmijehom potvrdi – a i što će mi, be li misliš da bih ja puco ako bih na četnike naišo. Ne budi lud, samo da mi je teže bježati!
-       Ti si s njima išo?
-       Pa šta ti misliš! nema u Bešovića cile-mile, on je i Zuhdiju i Galiba naučio... E ako je tako, onda ja hoću da sam viši diverzant no oni. Oni smiju s puškom, ja bez puške. A i zar nisam diverzant, sve sam išo kud i oni. Oni ko gospoda, za njima vezisti vuku žicu, a ja gonim konja municije i hrane. Jebem ti ja take diverzante za kojima moraš sve vući... Je li bogati!?

Prekinuli smo priču jer su ovi odozgo bili sasvim blizu.
-       Šta je to bilo? – Šaćir pita prvoga, uz moj dojam da ga je uspio i prepoznati.
-       Šta će biti. Idemo naniže, nije Bosna samo naša.
-       A to vam je bila smjena?
-       Nema ovdje smjene, neg uvijek jebaše koga stigoše. Nek sad drugog nekog traže!
-       Koliko vas to ima? Je li iko gore osto? Kome ja ovo gonim?
-       Dosta nas je krenulo – pošto je onaj prvi već prošao, ovaj odgovor dobijamo od nekog drugog iz kolone – neki su još ostali, ali duga je noć, sve će to sići!
-       Jesu li ovo naši? – pitam Šaćira.
-       Naši nisu, čim se povlače – odšaputa mi, pa glasnije dodade – svi su naši, samo ovi nisu iz naše brigade, ne mogu nikog poznati.
-       A iz koje ste vi? – neko od njih priupita.
-       Fočanske – odgovorismo uglas.
-       Eto i njih, za nama...
-       Ne mogu vjerovati – sad ja šapnuh Šaćiru, pa dodah – ali, hajde ti svedi konja dolje, nećemo ga još otovarati. Sačekaćemo malo, baš da vidimo hoće li i naši sići. Da ne klapaš gore bezveze, a i da konja ne raspremamo, ako nam svima bude nazad.

Šaćir je bio jako poslušan. Dolje u potoku je konj mogao i da pase, dok smo nas trojica nastavili priču o ovome što se dešava.
Očima i ušima smo stalno držali kosu iznad, kako nam ne bi promakla neka nova grupa. Posebno ona u kojoj bi bilo naših. Sve dok su gore naši, mi ovdje smo bezbijedni.

                                 ***
Ja sam sasvim zaboravio na telefon, a i na onog momčića. Kojeg se uskoro sjetih, a kojeg u šatoru ne bi.
Prva pomisao je da je otišao negdje u mrak, nužde radi, ali kada ga kroz desetak minuta ponovo ne nađoh bi nam jasno da se priključio onima koji su otišli naniže.
Tek što sasvim posumnjasmo u riječi onih od maloprije, i Šaćir predloži da istovarimo šesetke a da on produži dalje, Sedo nas upozori da se na kosi ponovo nešto čuje. Ne možemo biti sasvim sigurni, ali je prvi utisak da je sada došlo i do susreta dvaju grupa, jednih koji se povlače i drugih što tek izlaze. Povlačenje jednih je i zaustavilo druge. Sve ukazuje da se međusobno znaju, odnosno da i među ovima odogzo ima i iz našeg bataljona.
Meni se nije išlo na kosu, pustih Seda i Šaćira da potvrde.
Gledao sam u sjenke, pratio kako pojedinci prolaze, neki sjedaju. I čuo sam poneku riječ, a i to što se zadržavaše dugo govorilo je da se, ipak, svi ne povlače.
Ne mogu brojati sjenke, procjenjujem kako ih se pedesetak zaustavilo, shvatam tužnu istinu da je trenutno gore mnogo manje ljudi nego bi trebalo biti.
Prepoznajem dvojicu, Fuad Madeško je komandir grupe što je iz Ćumurana upućena kao ispomoć, dok je Hajrudin Krnjo Hajdarević zagovarač da se predahne, te krene nazad. Fuad ne govori svojim glasom, govori bijesom, ljutnjom. Krnjo ponavlja za njim, ali je njega teško razumjeti i kada nije u ovakvom neraspoloženju. Riječi im ne razumijem, shvatam ljutnju. Naša brigada, bataljon je i sada isturen, bez potrebne i obećane ispomoći. To je ljutnja, a bijes je zbog ljage koju je očekivati. Prvo je pokrenulo ove odozgo, a drugo je ono što Fuda i Krnja udružuje u zagovaranju nastavka, i povratka. Ipak, sudeći po galami i negodovanjima ostalih to će ići teško...
Sedo i Šaćir se vratiše, i u par rečenica dopuniše što nisam dočuo. Đevigrad je cijeli dan pod žestokim napadima, branjen našim bataljonom i iz Prve muslimanske. Svi su se povukli, sem grupe naših dobrovoljaca i jedne grupe Muslimana, ali za koje tvrde da se neće baviti, već da su mudrovali kako bi poslije ispalo da smo mi napustili. Iz Ćumurana je krenuo vod, čuvan kao rezerva, koji se pobunio sretajući ove koji se povlačiše.
U svakom slučaju, Šaćir se zamislio. Ići gore, tražiti tu preostalu grupicu, sad i ne bi bilo najpametnije.
Odlučio je da, ako ću ja ovdje ostati, on sve tu i istovari.


padine Treskavice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...