31 Aug 2021

62 Jedna stvar me dodatno ljutila

 

Očima se Fata zaklinjaše,

da je niko poljubio nije.

Osim majke, dok dijete bijaše.

 

Još se mlada Fata zaklinjaše:

Prje će Bosna presušiti rijeka,

neg će mlada poljubit jarana.

 

Al ne prođe ni nedjelja dana,

sebi Fata pronađe jarana

Teče Bosna ko što je i tekla;

Fatima se zakletve odrekla!

 

    /Živojin Ćirković/

 

 

 

Nismo znali da li nas čeka naporan dan, neizvjestan sigurno. Trebalo je dio noći i odspavati.

Nije bilo razloga da u bajti i ne bude tako. U našoj barakici misli su bile teže od mogućih napora. Bilo mi je drago da se završilo time što ćemo ipak svi ići. Bio sam sretan i zbog dobre glume, što i jeste dovelo do ovakvog rezultata. Ipak sam se još uvijek pitao da li je i ispravno.


Mogli smo mi očekati još dan, dva, možda i tri. No da li bi nam smjena bila upućena prije nego bi nas strpljenje zaista izdalo. Glumili smo pobunu, dobili saglasnost da se povučemo, primopredaju izvršimo usput, trebalo bi da smo svi zadovoljni. Da smo čekali, trpili, pa samovoljno krenuli...

Svejedno me je nešto žuljalo. Nije mi dopuštalo da zaspim. I Mirza je bio nemiran. Osjećao je moju nervozu, nije imao šta dodati na ranije iskazano kako je nepotrebna, i nije znao šta me muči ali je jaranski saosjećao. Tjerao sam ga da barem on zaspi, na što bi se nasmijao ili pak poluglasno vrisnuo. Ponekad se i on prvi javljao, spuštajući glavu s gormjeg kreveta da ga jasnije čujem „Spavaj, Učo, prije će svanuti!“

 

                                  ***

Ujutro samo tražili dodatno pojašnjenje, hoće li Šaćir povesti sve konje ili samo koliko je potrebno za transport sredstava. Rečeno je da i konji silaze, izaći će sa smjenom još jedan od konjovodaca pošto je logično da oni ne mogu s kamionom.

Tako je izgledalo da će naša smjena nakon ozbiljnih, i šaljivih peripetija na kraju završiti kao sasvim uobičajena.

Kamion smo sreli. Samo jedan. Sem vozača u njemu su bili još samo Coja i konjovodac.

Sve je dogovoreno. S Četvrtim korpusom. Oni preuzimaju kompletnu liniju.

Barem je tako Coja kratko pojasnio. Nismo bili raspoloženi da tražimo još objašnjenja. Kako god to izgledalo žurilo nam se kući, više nego što bi nas zanimalo ko će liniju držati nakon nas. A zašto se sve otezalo možda nekad i sami skontamo.

Prošli smo Čaklje, i prišli blizu skretanja za Hadžiće. Tu je bio unproforski punk. Što je bio razlog da smo stali. I zašto je Coja tražio da siđemo s kamiona.

Prvo što je rekao je da moramo odmarati sve do pada akšama. Zbog sredstava koje vozimo, a za čije spuštanje je prošao rok. Na punktu će nas sigurno pregledati. Kad bude mračnije više je šansi da ćemo sve nekako prikriti. Pod sve je uključeno i naše lično naoružanje. Mi se zapravo predstavljamo kao logistička jedinica koja je radila nešto oko čišćenja, pospremanja logora.

Bila je nervoza, ljutnja, bijes na svakome od nas. Sve to jednostavno zvuči kada se govori, stvarnost može biti znatno drukčija. Ako ovi nešto otkriju to bi vjerovatno značilo zaustavljanje našeg pokreta, odnosno dugu i neizvjesnu noć. Na momente su misli išle i ka tome da bismo mogli završiti u nekakvom unproforskom pritvoru.

Neki su predlagali da će se spustiti Tarčinu sporednim puteljcima, da ih apsolutno ne zanima ostalo što je na kamionu. Drugi su se raspitivali da li je već bilo sličnih iskustava, da li je uopšte moguće sakriti sredstva, bez obzira što ih i nema mnogo.

Coja se pravdao da nema puno informacija, da dosta ovisi od toga kakvi budu, odnosno kojeg raspoloženja oni na punktu. Pokazao je papir, naređenje. Na njemu je i pisalo otprilike kako je Coja i rekao.

Jedna stvar je mene dodatno ljutila. Na naredbi je jasno stajalo kako sam ja vođa puta, odnosno odgovoran za izvršenje zadatka. Mene je to dodatno naljutilo, ali je ostale malo oraspoložilo. Čuo se prijedlog, koji je brzo prihvaćen, da ćemo pokušati izvršiti naređenje. Zbog mene.

Zbog ostalih sam i ja prihvatio situaciju kao takvu. Odmah ćemo se dati na kamufliranje i naših pušaka, i šesetki, sanduka i vreća. Većinu od toga se najlakše dalo sakriti za nezategnute cerade sa strane. Kuko Čolpa i Mirza Macan su najpredanije radili na tome. Vreće koje su bile preširoke da komotno stanu iza cerade poturili smo na patos, na njih smo navaljali naše ruksake.

Ismet Humić je dao prijedlog da se tokom pretresa pretvaramo umorni, bolesni. Možda i tako malo utičemo na vojnike UNPROFOR-a koji će nas pretresati, da budu malo brži i nepažljiviji. Lično sam bio razmišljanja da to nije pametno, da može biti kontraproduktivnije, ali sam se priklonio većini.

Nakon što smo bili relativno zadovoljni time kako smo izvršili kamufliranje dali smo se na lagano izležavanje na od snijega očišćenom proplanku. Naravno, i to je bilo naše djelo.

Ja sam čak malo i zaspao. Prenulo me kada sam dočuo da se trebamo polahko spremati za nastavak puta. Iako polubudan odbio sam Cojin prijedlog da se sada preselim u kabinu. Nisam htio pojašnjavati svoje razloge, bili su jasni. S tim da sam mu rekao da se može serbez pozvati na mene ako budu pitali za odgovornog, ali da mu pojasni da neki naši oficiri vole da su gdje je i većina vojske. Vidio sam da se Coji nije baš dopao moj takav nastup, ali je odgovorno prihvatio da je to najmanje što može uzvratiti za svu poslušnost koju smo mi iskazali.

Kad je kamion krenuo pojedinci su počeli s glumom premorenih i bolesnih, čuli su se jauci koji su izgledali stvarni. Ako ništa sve ovo nam je sada izgledalo i malo zabavno.

Neki unutarnji glas mi je stalno ponavljao da će ovo sretno završiti tako da sam se držao veoma mirno. Tih nekih petnaestak minuta vožnje koliko je prošlo do sljedećeg zaustavljanja. A onda je Coja na kratko izašao iz kabine da nam saopšti da smo na krivini ispred punkta. Još smo jednom nabrzinu pregledali karoseriju, ništa od sredstava nije virilo, stršilo.

Tu krivinu kamion je lahko savladao, a mene je odjednom oblio hladan znoj. Mrak je već bio sasvim jak tako da nisam mogao vidjeti lica ostalih ali sam umjesto ubrzanog kucanja njihovih srdaca čuo nešto što je tako ličilo na najnormalniji, najprirodniji smijeh. Izet Mešak je počeo pričati priču koju smo gore čuli nekoliko puta uvijek se dobro nasmijavši. Zapravo je to bila vrlo uspjela imitacija jedne od žena, koju ja nisam poznavao ali jesu mnogi drugi, a koja je počinjala s nabrajanjem sudionica tog nekog smješnog događaja „Ja, Meškuša, Ožeguša, Tahiruša...“

Kamion je zaustavljen. Mešak je i dalje pričao kao da ga se ni najmanje ne tiče šta trenutno pričaju Coja i unproforci. Taman je završavao s pričom kada se podigla cerada iznad zadnje stranice.

-       Zamoliću vas da izađete iz kamiona, gospoda želi da pregleda kamion – Cojin glas je bio drhtav, ipak puno manje nego bi moj bio.

-       Šta je sad.. šta im nije jasno... ja ne mogu sići, desna noga mi se ukočila – zadnju rečenicu je izgovorio Ismet Humić, nju je Coja pokušao prevesti na engleski unproforcu, koji je inače bio Francuz.

 

Unproforac je bio sitne građe, mlađe dobi, usudili bi se pretpostaviti da on ovdje služi vojsku, ne da je profesionalac. Što je bilo bitnije i njegov stav je bio takav, klimao je glavom dok je Coja nabadao engleski.

Jedini komentar koji je on dodao na Cojino čavrljanje je bio na neukom bosanskom, i to u svega tri riječi „puska, pistolj, bomba...“

Usput su se neki pridigli i krenuli silaziti. Dio njih je ponavljao uvježbane jauke.

Unproforac je odobrio Ismetu da ostane na kamionu. A znatiželjno je gledao u Mirzu, koji je i bio i izgledao nekoliko godina mlađi od njega. Mislim da se sažalio na viđenu mladost.

Drugi detalj na koji je unproforac reagovao je momenat kada sam se ja pridigao s namjerom da siđem s kamiona. Čin na mojim prsima je zasijao kao osvjetljeni šalter na sobi.

Pozdravio me i rukom mi dao znak da i ja ostanem na kamionu. Sačekao je da ostali siđu a onda se hitro popeo na karoseriju upalivši veliku, jaku baterijsku lampu. Taj bljesak je izvukao neke uzdahe vani, dok sam se ja u međuvremenu smirio.

Prišao sam Ismetu da „pogledam u kakvom mu je stanju noga“. Na moj dodir Ismet je bolno jauknuo da je mene ponovo probio ledeni znoj. Promrljao sam nešto u smislu zamolbe da izdrži, a sa stvarnom namjerom da izgleda kako smo potpuno posvećeni sebi, bez najmanjeg razloga da brinemo zbog pretresa koji je u toku. Jednim uhom i jednim okom sam pratio kretanje baterijske lampe, kasno se ljutivši na sebe što prije nisam ništa skontao šta bih trebao reći za slučaj da unproforac nešto ipak nađe.

Kad je ovaj zavšio s desnom i stigao do pola prednje strane prekinuo sam sa smišljanjem ikakvih izgovora, objašnjenja kako mi pojma nemamo otkud to na kamionu, ili da smo zapravo kontali kako je još dopušteno spuštanje sredstava s tim da smo ih posakrivali, odnosno posklanjali kako bi mi imali više prostora.

Ismet se malo pomjerio, još jednom snažno jauknuvši. Ovaj put mi je njegov jauk ličio na znak da je pretres došao do kraja.

Gledao sam za unproforcem dok je skakao iz kamiona, glavom mi je prostrujala posljednja ružna misao, da je nešto vidio ali nije htio nama reći već će to uraditi kolegi koji je bio vani s Cojom.

Čekajući da se to desi ostao sam iznenađen da je vižljasti unproforac ponovo upotrijebio svoj bosanski:

-       Nema nista.. nema puska, pistolj, bomba.. samo rukcaci, hrana...“

 

Nije mi bilo jasno kome se ovako obraća, no to je bilo sada apsolutno nebitno. Oni koji su jaukali pri silasku jauknuli su kojiput i pri penjanju. Što je malo prigušilo Mirzin ishitreni komentar.

-       E, jebem te ćorava – Mirza je to kazao dok se peo, nekako siguran u to da ona dvojica nikako neće razumjeti, pogotovo na koga se i odnosi.

-       E, jebem te mahnita – Ismet je požurio da odgovori, da da ideju Coji ako bude traženo da prevede Mirzine riječi – mogo si se strpiti jedan minut...


                             Bjelašnica, okovana snijegom



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...