6 Jun 2024

III - 45 / Osjetila bi životinja

 Poljem se vija Hajdar-delija,

po polju ravnom, na konju vranom.

 

Gleda ga Ajka, sa gradskih vrata:

„Hajdar-delijo, i perje tvoje,

tvoje me perje po gradu penje!“

 

„Ajko djevojko, i kose tvoje,

tvoje me kose po polju nose!“

 

 

 

Nismo baš morali čekati do iza podne, ali jesmo. Predvidio sam ja Puškaričino objašnjenje: Trebova jeste prostrana i puna pašnjaka, ali je ispaša divljija, plus je gore sad i previše stoke. Ovo je mirnije i pitomije, ko zna kada ćemo ovim konjima nešto slično moći priuštiti.

Predvidio sam, a i bilo mi je drago, i zbog sebe, još više zbog Lijevog Krila. Ali sam morao ćutati o tome. Više od činjenice da smo odmorili nekoliko sati, značajniji je uzrok. Vidjelo se to i na licu Puškarice. Rekao bih kako je ovo objašnjenje i dao s tim razlogom, dovoljno ga misli muče da bi još i glasom prizivao to što se dogodilo sinoć, tu negdje blizu.

Gledam tog čovjeka pred posljednju rutu našeg putovanja, nastojim konačno sažeti sve svoje utiske o njemu, ali me razmišljanja uvjeravaju kako to nikad neću uspjeti. Prvi dojmovi su vodili ka tome da je jedan neozbiljno vedar čovjek, neko ko se ni u ratu ne zna ozbiljno ponašati uprkos godinama koje ima. Sad ne može pokazivati tu vedrinu, ipak mi njegovo trenutno ponašanje se čini i preozbiljnim.


Ja skoro da i ne znam te ljude koji su branili liniju na Radomišlju, zbog Mufa mi je to stalno pri umu, Puškarici su oni rodbina i komšije ali se on maksimalno posvećuje našem zadatku. Propratio je tovarenje novog konja, teretom koji je dovde donio moj Lijevo Krilo, želio je biti siguran da sličnih problema više neće biti. Meni je dovoljno što smo sad nas dva slobodni, ne trudim se biti od ikakve pomoći onome koji sada preuzima moju brigu. Možda je to nešto što ipak povezuje Puškaricu i mene, on je svjestan kako se na Radomišlju dogodilo što se dogodilo, tu se ništa izmijeniti ne može, tako i ja prihvatam kako sam kao konjovodac radio koliko sam znao, za ono što slijedi vjerovatno bih više smetao nego što bih mogao koristiti.

Kolona nastavlja put, siguran sam da niko ne osjeća razliku kao ja. Pritisak koji me je slamao, dovodio u stanje da mrzim zadatak koji obavljamo, iščezao je. Osjećam potpuno nove drhtaje na tijelu, tek slobodan, koristeći brojne uzbrdice, uživam u tome kako ovaj zadatak izvršavamo. I ranije sam jedva čekao da konačno stignemo do Trebove, sad se veselim i kako će sve to izgledati.

 

              ***

            Nisam više na čelu, nisam ni daleko, misli su mi slobodnije pa o samoj koloni i ne razmišljam. Dugo sam bio uvjeren da moramo naići pored Jelečkog katuna, makar to Puškarica učinio na svoju ruku, vremenom prihvatam da se to neće dogoditi.

            Prepoznajem početak puta preko Zavideža, tu smo u mometima kada mrak postaje sve gušći, vrijeme je ugodnije ali ja i nisam sretan zbog toga. Izvjesno je kako ćemo u Trebovu ući tiho, nećemo ni moći biti dočekani pogledima. A ja ovaj svoj dolazak tako nisam zamišljao. Želio sam da budemo dočekani radoznalošću, i s poštovanjem, nas desetorica, s divljenjem svi zajedno zbog tereta koje dogonimo. Slutim da će nas dočekati tek nekoliko ljudi, magacinera, koji će se sigurno pobrinuti za minobacače i topove, ali koje neće zanimati naše blještave jakne.

Radovao sam se dolasku, brinuo kako ćemo moj konj i ja sve izdržati, sad kao osjećam nezadovoljstvo što će mrak sakriti sjaj naših jakni. U momentu dok se prezirah zbog ovih misli čuo se jedino topot konja. Otjerah nezadovoljstvo, odlučih uživati u tom ugodnom zvuku, puno ugodnijem nego kad se gazi teritorija bliže četnicima, uživah čak i u vjetru koji je bivao u naletima neprijatan, tjerajući nas da zastajemo, zakrećemo glave, usudih se procijeniti kako nam nije ostalo više od sat do ulaska u Trebovu...

Sasvim neočekivano se prekidaju moje misli, kao i tišina mimo udara konjskih kopita i vjetra, događa se ono što smo bili sigurni da se više ne može dogoditi.

Začu se pucnjava. Rafalna. Ili, ipak samo par rafala. Konji se uzjoguniše, čujem ih nekoliko koji su zarzali, ja sam u sekundi i čučnuo i ponovo ustao. Nije pucalo blizu mene, negdje je iza, tamo su trebali i prvi zaleći, odgovoriti. Da smo napadnuti, nedostaje mi više pucnjave. Nedostaje mi lančana reakcija, koja bi krenula od onih direktno napadnutih. Ništa od toga se nije desilo, a ne može biti ni da mi se učinilo.

Konačno čujem blage žamore, a i činjenica je da smo se ipak zaustavili. Jedan od Puškaričinih žurno se povraća, jasno je kako ide provjeriti o čemu se radi. Tek jedan momenat sam bio u dilemi da krenem za njim, ali neću da se odvajam od svog drugara, svog Lijevog Krila. Osim toga, tišina je opet tu, kao da pucnjave nije ni bilo.

Nasmijah se ponovnoj tišini, bacih se leđima uz brinu, kontam da ću tako lakše dokučiti istinu o ovom neočekivanom događanju. Ne trebam dugo prevrtati misli, nema mnogo opcija. Napadnuti nismo, može jedino biti da se to nekome učinilo i da je pucao u mrak. Želim više vjerovati u to, nego da je došlo do nekog sukoba među nama.

Moglo je proći desetak minuta dok istovremeno ne naiđoše i momak koji je išao provjeriti, i informacija da je po srijedi bilo nešto četvrto. Jedan od mlađih momaka, ukoliko je ispravno ime došlo do mene radilo se o Eku Poturku, hodajući je zaspao. Ruku je imao na obaraču, je li sanjao napad ili nešto drugo, prstom je snažno pritisnuo. Već se pominje nevjerica da nikog od onih oko sebe nije pogodio. Navodno su dvojica krenula da mu uzmu pušku, ali nisu mogli prići. Morali su sačekati da ispuca cijeli okvir, i Bogu zahvaljivati da nijedan nisu povrijeđeni.

Očekivani žamor je nekoliko minuta ispunjavao Videž, ja nikome nisam prilazio ali mi nije teško slutiti kakvih sve komentara ima. Koji Eka napadaju razmišljaju samo o posljedicama, ističući neozbiljnost, dodajući kako je ona mogla prouzrokovati i mnogo gore od kratkog meteža koji je nastao, vjerovatno neko upozorava da sad trebamo biti još tiši, nisu linije ovdje tako guste da ne može biti da tu negdje zvrlja neka četnička grupa, jer ko će znati gdje su se sklonili poslije napada na Radomišlje... Znam da ima dovoljno i onih koji Ekov postupak gledaju iz prizme uzroka, cijeli je put naporan, a u udolašku gdje smo bili smješteni nekoliko sati nismo se svi osjećali isto. To će biti dilema u mnogim situacijama sličnih ovoj, mogu se prisjetiti dolaska nas na Grebak, kada nas je straža zaustavila, i mi smo tada raspravljali čiji su postupci bili ispravniji, da li je ne zaleći odmah bila hrabrost ili glupost. Iako ne potpuna do nas je dolje došla informacija o tom četničkom napadu, jesmo jedni bezbrižno koristili i sunce i hlad, odmaravši malo i tijelo ali i oči, ipak je izvjesno bilo i drugih, koji su sunce i hlad zanemarivali a brinuli o okolini, oprezu. I tu će biti podijeljenih ocjena, neki će to nazivati strahom, neki se zaustavljati na mladosti, neiskustvu...

Uslonjen uz brinu upirao sam pogledom prema nebu, koje se kroz polugusti mrak naziralo, vidio sam, možda i samo ja, neki signal mirnoće, spokoja. Kako nemam kome to i reći, okrećem pogled prema Lijevom Krilu. Izmamih osmijeh samom sebi. Možda je nebo zagonetno, varljivo, ali Lijevo Krilo nije. Osjetila bi životinja, šapnuh sebi u bradu, u trenutku kad čuh da su čeoni upravo krenuli, ustajući i uzimajući ponovo uzde u ruku.

Nisam propustio da Lijevo Krilo pomilujem snažno po grivi, ponovim mu da ostajem na datom obećanju:

-          Mogu moje noge još, ti si zaslužio da na Trebovu uđeš  kao paša, možda je i bolje što s mrakom ulazimo, da je dan mnogi bi te podozrivo gledali. Takvi su ti ljudi, vidjeli bi da ulaziš prazan, bez tovara, niko ne bi pitao zašto je to tako. Ali, znaš šta, briga te šta ko o tebi misli, ti i ja znamo da si zaslužio jedan duži, pošteniji odmor. Nismo daleko, stari, ali da nam još brže vrijeme prođe čavrljaćemo nas dvojica ovako sve do Trebove...

 

I ovo obećanje ispunjavam. Pri čemu se i nasmijah. Prisjetio sam se serije Tale, scena kada on razgovara sa svojim konjem Kulašem. Smiješne su mi te scene bile same od sebe, prisjećanje je i moralo izvući kratki osmijeh. Koji sada brzo sklanjam, tek ispravno shvatajući Taleta. Shodno novom raspoloženju, i nastavljam.

Prepričavam svom drugaru ono šta smo prošli, pripomenem ono s čime nije upoznat, sve tiho, samo njemu u grivu. Katkad i on pusti glasa, tihi rzaj koji se ne čuje dalje od mojih ušiju.

Zapričali smo se, pa bijah malo iznenađen kad smotasmo na krivini iza koje su se dali nazrijeti vrhovi nekih od koliba na Trebovoj. Što je praćeno puštanjem glasova duž kolone, uz poneki i veseli podvrisak. Čak su i neki konji glasnije zarzali. Lijevo Krilo nije, s obzirom da sam i ja ćutao.

 


ulaz na Trebovu iz pravca Vudeža 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...