1 Jul 2024

III - 59 / Razumijem ga

 

Pobila se vojska

pred careve ćoške.

Otud ide, dilbere,

Muftija gazija.

 

Sablju paše, dilbere,

sultan Hamidovu.

Konja jaše, dilbere,

sultan Hamidova.

 

Pokraj Save hoda,

zelen bajrak nosa.

Pa govori, dilbere,

Muftija gazija:

„Na noge, druže,

na noge, braćo,

sultan nas zove!“

 

 

 

Odmor mi se odužio. Još se ne dam zabrinuti, ali me neki unutarnji nemir tjera da se ipak malo prošetam.

Ne odvajam se od konja, ne ispuštam uzde, prilazim tako jednoj omanjoj grupi. Vidljivost nije dobra, no nemam dilema da tu nije niko koga dobro poznajem. Hoću odagnati dilemu jesmo li svraćali u Jelečki logor, odnosno prošli njegovim krajem.

Nekoliko sekundi gledam ta nepoznata mi lica, vidim ono što mi nije strano. Zabrinutost.

Uzdahnuh jednom, gest koji je vjerujem jedino meni jasan, pamtim sebe kada sam izgledao kao oni. Istovremeno otkrivam ono što mi je promaklo, ni kod jednog od njih ne vidim pušku.

Tako sam dobio preostalu slobodu da priupitam jesu li Jelečani. Nakon čega je došlo i sljedeće pitanje, meni sasvim logično, ima li među njima neko od Beširevića.


Jedan momak se podigao. I predstavio imenom.

Ferid Beširević mi nije značilo ništa, zbog čega dodajem pitanje u vezi s poznanstvom s Mufovima, šurom i puncem. Ferid je Muratu bratić, Mehu amidžić.

Sad već mogu reći da smo se upoznali, a nakon što sam se i ja predstavio. Upoznali, ali u dodatno teškom trenutku.

Ono što su bile sumnje, sada postaje bolnom istinom. U nedavnom napadu na Radomišlje stradali su Murat i Meho. Murat je ubijen, tijelo mu je nađeno, ukopan je. Meha nisu pronašli, vjeruju da je zarobljen ali tamno, preplanulo Feridovo lice otkriva kako i ne gaje mnogo nada da će ga ostaviti živog, zapravo osjećaji slute da je likvidiran neposredno nakon zarobljavanja.

Jesam li ja ispravno prepoznao Feridove osjećaje trenutno ostaje tajna. Naređene su pripreme za pokret.

Činjenicu da ovaj dio puta, do pred prijelaz preko Bistrice, ni mi nećemo jahati konje, kao i to što su oni na posebnom zadatku, koristimo tako da spontano Ferid neko vrijeme nastavlja uz mene.

Ne želim odmah tražiti da mi prepriča nešto od onog što zna o toj krvavoj noći na Radomišlju, pa iako slutim zašto su se nama pridružili puštam da mi to sam potvrdi. Da, kao što smo mi nedavno goloruki krenuli po puške to sada čini i njihova grupa.

Razgovor s Feridom vodim tiho, teren i ne dopušta duže rečenice. Povezujem ono što priča s onim što osjećam da prešućuje. Uvjeren sam kako su ta dešavanja na Radomišlju uticala da se kod mnogih mladića među Jelečanima javi žudnja da se dohvate bolje, ili bilo kakve puške.

Blizina rijeke malo razbija mrak pa ponovo pogledom hvatam farmer-jaknu na Feridu, još na livadi sam registrovao i prilično pocijepane farmerke, skoro sam uvjeren da mu ni čizme nisu prihvatljivog kvaliteta, sve to uz glavnu razliku što sam ja naoružan a on tek treba biti, razumijem u potpunosti doživljaj mene u njegovim očima. Osim tuge, razočarenja zbog nedavnih događaja, pomiješan je stid zbog lošeg ličnog izgleda sa žudnjom, nadom i vjerom da će se to u narednih par dana značajno promijeniti. Razumijem ga, pokušavam svojim opuštenim ponašanjem naglasiti i svoju vjeru u njegova nadanja. Razumijem ga, i vjerujem možda više nego on jer sam ja nedavno na isti način gledao u Husa Andeliju!

Razumijem i Feridovu nevoljnost da mi kaže više detalja o Radomišlju, tek ponovih kako se ne sjećam da je Meho bio kad sam ja dolazio, a pohvalno pričah o utisku koji je na mene ostavio tada Murat. Iako je lice bilo izborano teškim seoskim uslovima života, cjelokupna fizička građa, posebno ruke upućivale su kako se radilo o čovjeku koji se nije plašio rada, odnosno nije dopuštao životnom teretu da slomi njegova vrijedna, široka leđa. Pomenuh da je tu u koloni moj veliki jaran Remzija Čorbo, na čijeg oca Rašida me je Murat podsjećao. Uz opasku kako Remzija nije građom baš na oca ali svim ostalim jeste, priupitah Ferida je li mogu na sličan način zamisliti i Meha. Možda ovo nisam trebao pitati jer mi se učini kako se kod Ferida javi kolebanje, koliko da bude iskren. Ipak se brzo sabrao, rekavši kako je Meho značajno nježniji, što pojasni činjenicom da je jedinac. Manje se plašio rada nego je očinska ljubav željela ga, koliko to selo dopušta, očuvati za vrijeme kada će se i sam početi žrtvovati za svoju djecu...

Osjetih potrebu da malo opustim razgovor, koji se polako i bliži kraju. Ispričah mu kako sam se našalio toga dana kada sam, zajedno sa strinom, te rođakom Hamdijom Bećkovićem, kazavši samo da je rahmetli a izbjegavši sada govoriti o surovom načinu na koji su četnici njemu oduzeli život, kako se to kod nas kaže „nosili kahvu i šećer mladinima“. Hamdija je vozio fiću, a od centra Jeleča smo se raspitivali za put prema Muratovoj kući, što se nama odužilo. U jednom trenutku uzan put nas dovodi do jedne kuće, kada ja uzviknuh da smo stigli. Na Hamdijino pitanje kako znam, odgovorih „Zato što nema dalje!“

Još ćemo neko vrijeme biti jedan uz drugog, pa stižem pomenuti i drugi događaj koji me vezuje za Majdinu rodbinu, uz pitanje Feridu zna li, pretpostavlja li o kojim momcima se radi. Bilo ih je četiri, spuštali su se čamcima niz Drinu, i znali su gdje su Mješaji, kao i da je Majda tu udata. Maksuz su se zaustavili, svratili na kahvu. Nisam mogao potvrditi jesu li baš svi njoj rodbina, što je Ferid prihvatio rekavši kako je apsolutno siguran da zna koja su dvojica, Muardif Dedović i brat mu, jer zna da oni vole ploviti čamcima. Čuvši prezime klimnuh glavom, dok Ferid uz pretpostavku pomenu nekoliko imena koji bi moglo biti da su bili s njima.

Postavih njemu pitanje u vezi momka kojeg mi je na Trebovoj Remzija pokazao. Moj kratki opis, duža, ratnička iako plava kosa, bio dovoljan da Ferid prepozna Fahra Nikšića. No, tek je gestikulacijom ruke, dignutim palcem iskazao svoje mišljenje o njemu kao čovjeku i borcu. Ne, utisak je da bi on rađe govorio o njemu nego o svemu ovome ostalom što pričasmo, uzrok što ću ostati uskraćen za vjerovatno i nadahnutije riječi od onih koje sam od Remzije čuo leži u samom trenutku kada sam pitanje postavio.

To se poklopilo s vremenom sljedeće, kraće pauze. Gdje se provjerava kompletnost kolone, podsjeća da slijedi onaj najopasniji dio, zahtijeva maksimalna tišina, čvrst i siguran, ali ne i žešći tempo, dakle odmjerena udaljenost prema prethodnom, a zbog čega ćemo mi koji smo s konjima ponovo uzjahati.

 

pašnjaci Trebove

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...