13 Jun 2024

III - 54 / I on bi meni ispričao

 

Platno b'jeli Sarajka djevojka,

na Miljacki, u zlatnu leđenu.

 

Zasukala uz ruke rukave,                  

a uz noge podigla šalvare.

 

Bjelje su joj ruke od rukava,

rumenije noge od šalvara.

 

 

 

Kod svojih poređenja Grepka i Trebove ipak sam previdio jednu stvar. Na prvom doručku smo se sagledavali, podsvijest je upozoravala da nam se neće biti lako uobročiti jer ovdje repete nema. Repete nema, ali ima Šaćirova koliba, odnosno tor.

Sinoć se kuhalo, ostalo je mesa i da se večeras zapeče. Tako se navikavanje stomaka na manje - odgađa, te ja svoja razmišljanja okrećem ka tome kako dane prekraćivati, one koji mi ne budu od drugih isplanirani. Ako ih bude.

Bar bi ovaj trebao biti. Po sinoćnjem, onom što mi je ispričao Remzija, jedino diverzanti i rade nešto. Već su odradili nekoliko akcija pa sad i oni malo odmaraju, dok je oko Trebove nikad manje ljudi. Sreća da to četnici ne znaju...


U razgovoru s Latifom nisam mogao dugo ostati, zbog pogleda koji me je pozivao. Rođak Dževad je posljednji kojeg bih trebao odbiti. Prilazim mu skupa s Remzijom, svjestan da ću ja biti taj koji će više pričati. S obzirom da je sam Remzija bio detaljan nešto novo o diverzantskoj akciji nemam saznati, a razumljivo mi je da su diverzanti imali važnijih briga od informacija koje stižu. Sada su na zasluženom odmoru i imaju pravo čuti sve što nekog pojedinačno zanima.

-          Pričaj, stari, sve od A do Ž, ja te neću prekidati – Dževad je ovim riječima otklonio osnovnu dilemu koju sam imao, ako i jeste sreo nekog od onih koji su se vratili ranije taj nije bio rječit.

 

Otklonjena mi je i sporedna dilema, s pričom krećem od prolaska Videžom, zagonetnog zaustavljanja u blizini Jelečkog logora...

Shvatam još nešto, prvi put nekom pričam cijelo naše putovanje. Neće mi biti zamorno jer Dževad pokazuje više uzbuđenosti slušajući me nego iko drugi, više nego sam ja pokazivao slušajući druge. Prilično se držao obećanja da me ne prekida, ali je raznim gestama prosto me tjerao da se dopunim ukoliko je osjećao da ima nešto nedorečeno.

Činilo mi se kako lično proživljava naše spuštanje niz Mladi gaj, kako osjeća napetost kojom su tama i hladnoća Bistrice ispunjavali našu nenaoružanu kolonu, nije skrivao radost zbog akcije koja nas je zaustavila i u kojoj smo imali logističku ulogu, niti mrzovolju na moje utiske o stanju na Igmanu, o razlikama među jedinicama, klimao je glavom tokom mog poređenja Juke Prazine s našim Majorom, a vrtio njome na sva dešavanja s kapetanom Munjom, odobravajući spontanost pri odluci o napuštanju Igmana...

Sve ove priče je lako slagao u glavi, tuga i ostala teška raspoloženja do izražaja dolaze tokom prepričavanja onogo što smo na Igmanu čuli, saznali o preostalim dešavanjima vezanim za napad na naše selo. Za ubistva, zarobljavanja, tretman prema zarobljenima, okolnosti vezane za izlazak njih četiri na slobodu... Osjećao sam kako upija svaku rečenicu koju je njegova snaha Tidža rekla, a suze su mu iskrile i kada sam opsiivao susret s njenim bratom Šućrom, tačnije način na koji nas je dočekao, ugostio. Nije s pažnjom popuštao ni na ostale informacije koje se na Trošanj odnose, zanimala ga je svaka sitnica, svaki detalj. S udvostručenom pažnjom, ponosa i zebnje, slušao je o onome što se u logoru čulo o našoj akciji u Trošnju. Pri čemu smo bez izgovorene riječi razmijenili zajedničke nade, ali i slutnje, šta je realno očketivati dalje za one koji s još uvijek u logoru...

Sažetak našeg boravka na Grepku očekivano je ispratio u mirnijem raspoloženju. Mirnoću je jedino dijelom poljuljalo opisivanje mjesta zasjede Fadilu Đozi, nije bilo truni nepovjerenja spram onogo što tvrdih da sam vidio, tek je zamišljenost podržavala i sve zagonetke koje ostaju otvorene, ćutke je balansirao između mojih razmišljanja o tome, koje evo i ne skrivan, i onoga što je Galib rekao...

Dževadovom uhu ništa nije promicalo, pa ni to kada sam zamucao na mjestu gdje to nije bilo za očekivati. Susret sa Zumrom nisam uspijevao svesti na značaj da sam tad vidio Tea, sina Čeda Domuza, falilo je ono ipak bitnije. Zumri sam obećao da o njenoj odluci nikom neću pričati, skoro sam uvjeren da ostala trojica to nisu stigli, sjetili se ovdje ikome reći. Kratko se kolebah, držah da se obećanje odnosilo samo za tamo, a Dževadove oči su bile žedne baš takvih vijesti. Osim toga, siguran sam i da bi on meni ispričao.

A nisam mogao pogriješiti ni u procjeni kako će on to čuti. Za iskrene razgovore Dževad je ponajbolji sagovornik. Zna šta nije vrijedno zavisti, već poštovanja.

Ono što je, barem je moj utisak takav bio, promicalo drugima njemu nije. U svakom mirnijem tonu našeg razgovora pogledom je često istraživao moju jaknu. Njen sjaj je dopunjavao moje opisivanje ratničkog izgleda malog Tea, kao i vitešku odluku Zumre Barlov da rad u kuhinji zamijeni za pušku i opasač.

Nije Dževad krio poštovanje spram našeg ponašanja tokom zaduživanja, odnosno zadržavanja tih jakni, nije to što je izbijalo iz njegovog pogleda bila ni ljubomora, nepogrješivo sam vidio čistu, iskrenu želju. Da uskoro on srce diverzantsko upotpuni i primjerenim izgledom. Ako je ovakvih jakni nešto došlo na Grebak, valjda je opravdana nada da će nekad stići i ovdje. Diverzanti bi dakako trebali biti među prvima koji će ih dobiti.

 

   ***

Sazrijevamo kao ratnici, prepoznajemo signale koji iz have dolaze. Imali bi mi nekoliko dana pričati i prepričavati, ali za danas nam je završavati. Upotpunili smo saznanja o tome šta je iza nas, osta nekoliko minuta da se okrenemo onom što je vjerovatno i važnije. Nema sumnje da Dževad najbolje osjeća trenutnu situaciju, njemu prepuštamo da najglasnije nagađa o onome što slijedi.

Sve je sad podređeno dobavljanju municije i hrane. Iako su Majorova razmišljanja, kako sam ih ja razumio, meni još uvijena u dilemu, Dževad sve doživljava jasnije, u čemu ima i Remzijinu podršku. Majorove priče pokazuju ono što doista misli, zagrijaniji je on od kompletne Komande u Sarajevu za naše zimovanje ovdje. Samo u ovih dvadesetak dana, koliko smo mi bili odsutni, tri-četiri puta se išlo na Grebak. Dogonilo brašno, ali i konzerve, drugi prehrambeni artikli, kao i lijekovi. A, evo, počelo je i s naoružanjem i municijom.

Slušajući Dževada, ne mogoh a da to ne prihvatim kao logično. Često angažovanje diverzanata, samo je i trebalo da odvraća četnicima pažnju, odnosno da prikriva slabije pokrivene prilaze Trebovoj, a što i jeste u cilju onog što nam je trenutno glavni zadatak. Spremiti se za zimovanje!

 

 ***

Prihvatam kako je ovih pola sata vjerovatno utrošeno na najbolji mogući način, potvrdili su to na rastanku stisak ruke i iskreno Dževadovo zadovoljstvo zbog moje iskrenosti i saznanja koja mu prenesoh.

Gledajući za njim, ote mi se jedan tihi uzdah. Na jedan dio moje priče Dževad nije pokazao reakciju kakvu sam očekivao! Ja sam svjesno o našem razdavajanju ispod Dragomilića nastojao govoriti iz vizure nekog neutralnog, tražeći iskrenu njegovu reakciju. Ne znam je li on prepoznao moju želju da saznam nešto od onog što se eventualno pričalo o nama, ono što sam shvatio za Dževada je sve to zapravo bilo normalno, očekivano. Možda to i nije njegov lični stav, ali jeste ono što je prevladalo.

Ispade sve nesporazum, oni htjeli nazad, mi na Grebak. Svak uradio po svom, niko nikog nije sputavao, niko nikom ne zamjera.

Valjda je tako i bilo...

 

 

 


područje iza Trebove


 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...