28 Jul 2024

IV - 35 / Miris paljevina

Đaurko mila, tuga me mori

za oči tvoje što suze rone.

 

Ustašca tvoja, prepuna baja,

ah, dođi, dođi, sred zagrljaja..

 

Čuj kako srce umilno tepa,

ljubim te, ljubim, Đaurko l'jepa.

 

    /Osman Đikić/

 

 

 

Ipak, probudih se suznih očiju. Bilo mi žao tespiha, koji mi se prosuo. Nije utjeha to što brzo skontah kako se to zbilo samo u snu, još manje zbog činjenice da to nije bio ni moj žuti, niti Mufov crni. Već crveni, kakav je i jedino mogao u san doći. Prosuo sam ga, što može samo slutiti nečem lošem, dok crvena boja najavljuje kako se ta nedaća ne misli baviti!

Zbog svega mi se danas na položaj nije išlo. Ali ću morati, moje bi objašnjenje teško iko prihvatio. Bar mi je bilo drago da su ostali preboljeli jučerašnji dan, odnosno sve ono što je skrivao. Samo sam im se trebao nekako pridružiti.

Nisam očekivao da će mi u tome najviše pomagati Admin. Tek je on, između svih, primijetio moju povremenu odsutnost mislima. Mada je griješio u razlozima, prijao mi je kratak razgovor s njim.

-          Sve je ovo fino, samo da se nešto počne dešavati – počeo je zagonetno.

-          Zavisi, nekad je bolje ne izazivati sudbinu – ja sam još bio u kontaktu sa svojim snovima.

-          Bolje je i sudbinu izazivati, nego dopuštati njoj da prva počinje! Shvati, zar nije lakše diverzantima, oni sami planiraju gdje će i kako, ne čekaju ovako, da budu napadnuti!

-          Ne čekamo ni mi. Vjeruj da me, s te strane, ni malo nije strah. Ja duboko vjerujem Majoru, znam da on zna šta radi. Vjeruj mi, nije on nas bezveze ovdje doveo. Ni nas ni minobacače. Ja ti kažem, neće diverzanti biti jedini kojima će se Sutjeska i Zelengora diviti i ponositi. Još, osjećam i kako taj dan nije daleko!

-          Džaba, ja bih više volio da sam ost'o s diverzantima!

-          Bio si s njima!?

-          Taman me Šeks i Ćuza bili prihvatili, babo mi ne dade. Ubjeđivao ih cijelu noć, na kraju me oni vratiše. Šta sam mog'o? Poslije me još dade da pomažem Buzdu, a meni se nije piskaralo. Tražio sam da me rasporede u neku četu, ali se on opet umiješao. On je kriv što sam ja sad ovdje. Mislim, bih i ja njega da razumijem. Ima slabo srce, a brat mi nije ovdje. U Njemačkoj je. Zato se babo sad kao brine za mene, a zapravo pretjeruje. A meni je i najžalije što nisam s bratom.

-          Je l' ti brat stariji il' mlađi?

-          Mlađi. Dvije godine.

-          A, ako nije tajna, otkud on u Njemačkoj?

-          Mi smo oba bili u Sarajevu, tamo i išli u školu. Ja bio nastavio fakultet, ovamo došao za bajram...

-          Kao što moj brat Fehim nije! On je, za razliku od mene, studir'o redovno, im'o ispit. Ipak, iako bi trebalo da je razlika, eto to nam je zajedničko. Ne znaš ti za svog brata, ne znam ja za svog. Doduše, ne znam za dvojicu, najmlađi je bio zarobljen pa razmijenjen. Ali, barem mi je Mufo ovdje.

-          Kol'ko je to vas ukupno?

-          Četiri. Mislim, od istog smo oca, a različitih majki. Samo smo ja i ovaj u Sarajevu rođena braća. Mada se nikad nismo razlikovali tako, vjeruj da se i Mufo i ja jednako nadamo kako ćemo ih jednog dana vidjeti.

-          Znam. Tako i ja često o svom bratu razmišljam. Eto, njega je sudbina odvela odmah. U Njemačkoj mu je sigurno fino, ali bih ja volio da je ovdje pored mene.

-          Ne znam šta bih ti rek'o. Ja bih, mislim, volio da su moji vani. Čak i Mufo. I da znam da su dobro. A što se, opet, toga tiče, ko je već ovdje, od onih koje znam, volim da smo skupa. Svaki taj mi je kao brat! Je li, koliko si ti ovih momaka znao odranije?

-          Onako... Skoro sam ih sve znao imenima, i iz viđenja. Ovdje sam uglavnom samo ljeti dolazio, kad se tu dosta i radilo, pa nisam baš ni mogao stići da se sa svima bolje upoznam. One najbliže, komšije, i to ovu našu generaciju...

 

Njegove zadnje riječi su se stopile s meni dobro poznatim mirisom paljevine. Ni njemu nije bio sasvim stran, s tim da se on brže snašao oko pravca.

-          Vrbnica – govorio je glasom koji pokazuje sigurnost – naši su zapalili Vrbnicu!!?

 

Neko je vrijeme Admin gledao u mene kao u nekog ko bi morao znati više nego on, očekujući da tako nestane i ono malo dilema kod njega prisutnih.

Nisam smio pogriješiti, pa sa svojom ocjenom nisam žurio. Najprije sam još jednom priznao kako bolje poznajem kartu nego sam teren. Što je Adminu bila prilika da provjeri i svoja sjećanja na ova područja.

Izašli smo na obližnju kosu, miris paljevine se osjećao jače ali još uvijek dim nismo vidjeli. Čekajući, nije na odmet da on mene podučava, to što ipak dosta bolje zna.

Admin je pokazivao na jedan vrh podno Trebove kazavši kako se radi o Oštroj Glavi. Dodavši da je ispod smješten zaselak koji je vjerovatno i ime dobio po tom vrhu, Zaostro. Naglasivši kako je taj zaselak trenutno najpoznatiji po tome što je u njemu rođen Major. Što sam ja propratio uzdahom, ali i suvišnim riječima koje samo potvrdiše raniju konstataciju, i Zamršten u kojem smo trenutno donekle se može smatrati Trebovom. Admir nije dao komentar, ali sam njegov polukrug rukom razumio kao „Sve ovo je Trebova“. Nakon čega je nastavio pokazivati i ostale, pravce gdje bi se trebali nalaziti Kruševo, Halovina, potom Štavanj, Brajkovac, Grandići, zatim Radutovina, i na koncu Vrbnica.

Sve vrijeme je pratio hoće li ga Oks, ili možda Zaim negdje ispraviti. A kako se to nije desilo ostalo je da svi još jednom potvrdimo kako miris paljevina doista dolazi iz pravca koji je Admin odmah naveo.

-          Ama, i meni dolazi iz Vrbnice – nisam mogao sumnjati u Adminovu procjenu, ujedno sam vjerovao i svom nosu, tek sam odlučio malo proširiti cijelu priču – samo mi ne ide u glavu da smo to mi uradili.

-          Meni bi teže u glavu išlo da su četnici! – Admin ovo reče sa posebnim smiješkom, podsjećajući na ono o čemu ranije pričasmo.

-          Sve je moguće – Zaim se našao između naših misli – i da su četnici zapalili svoje selo da ga mi ne koristimo, ali i da smo mi to uradili, da im se odvuče pažnja, da im se pokaže da smo i mi ozbiljna vojska, da misle kako ćemo ih možda napasti.

-          Ko zna, možda i hoćemo – i Oks je o tome razmišljao – zašto bismo inače dobavljali svo ovo naoružanje, i mi silazili ovdje.

-          Ono je bolje ako je ovo naše djelo – meni je ostalo da elaboriram – mada, opet, ako već nešto planiramo, nije pametno da ih upozoravamo ovako. Ne znam, kako smo otpratili civile, i otkako dogonimo oružje i brašno, stalno se stidljivo pominje neka naša ofanziva. Daj Bože da je to!? Ipak, kad je Major tu ja sam naučio da previše ne trošim svoju glavu.

-          Ne moraš glavu, al' hajde se ti prošetaj do Sutka – Admin je bio nestrpljiviji – čuj šta će on reći, možda ćemo se pakovati za nazad u logor, tamo nam se lakše braniti ako nas noćas napadnu.

 

Njegova ironija mi se nije dopala, ali je suštinski bio u pravu. Usput se podsjetih na svoj san, te žurnim korakom krenuh.

 

 

Oštra glava, pogled preko sela

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...