19 Aug 2024

IV - 44 / Svako misli svojom glavom

 

Od danas te, draga,

više ljubit' neću.

Nek ostanu pusta

tvoja medna usta.

 

U šali sam rek'o

da sam bolju stek'o.

Iako sam rek'o,

ja je nisam stek'o.

 

Gdje se ljubav začne,

tu su oči plačne.

Gdje je ljubav slatka,

tu je pamet kratka.

 

 

Zatvorivši vrata, krenuh u sučavanje s još jednom činjenicom. Mene čeka nastavak ove teške noći.

Od naših je Zaim trenutno na straži, siguran sam da više pogleduje putu između ovih dvaju kuća nego onom kojim bi četnici kao mogli doći. Ako je u tome nešto dobro, to je da umjesto njega nije Džemo. Za Zaima sam bar siguran da neće napustiti stražu i odmah od Sutka tražiti objašnjenje.

Nije mrkli mrak bio razlog što hodah sporo i tiho. Pokušavah se pripremiti za susret sa Zaimom.

Ako bih rekao samo ono što se desilo, mislim da će biti nedovoljno da me shvati kako želim. Lagati mi se neće, pa prebirem po mislima ima li gdje sredine.


Sjetih se prethodne situacije, u vezi odabira ljudstva koje će izostati sa zakletve, tada se završilo bolje nego sam strijepio. Ovo je skroz drugo, ipak se hrabrim kako će i sada biti tako. Drugo mi ništa ni ne pada na um.

-          Kol'ko ste ostali, mi sad pričamo, mora da ste oslobodili cijelu Foču – Zaim me dočekao vedra raspoloženja.

-          Nismo ni mi bili besposleni – ni Oks nije bio manje raspoložen – skontali smo gdje će nam položaj biti kad budemo u grad ulazili. Kako se, ono, Zaime zvaše?

-          Ama, jelde da je ono brdo iznad Bunova k'o stvoreno. Ja mislim da se odande može komotno dobaciti i u grad i oko njega.

-          Odande može, ali s Vučeva ne može!

-          Šta, s Vučeva?

-          Moj Zaime, to što ti velim. Ni ja nikad nisam bio na Vučevu. Da se nije zaratilo, ko zna bih li i bio!

-          A što, što stalno spominješ Vučevo. Je l' se zajebavaš, ili...

-          Nije mi do zajebancije. Ja ću sutra veče, s Božjom pomoći, put Vučeva. A, bezbeli da neću sam. Ja neću okolišavati kao Sutko: idemo nas petorica, znaš koja, i najvjerovatnije Ejub Mešak.

-          Što Mešak?

-          Čuj, što. Što ti ne pitaš, zašto mi!?

-          Ne, ozbiljno, o čemu se radi.

 

Kod obojice sam osjetio samo znatiželju, nikako i izričitu ljutnju. Pozvah ih da odemo stražarskom mjestu.

Pratio sam Zaimovo ponašanje, nije se mijenjalo. Što se njega tiče biće ovo lagani razgovor.

-          Takva je naredba – krenuo sam od istine – četnici grupišu jake snage, vjerovatno imaju u planu da nas napadnu. E, sad, jedni misle da se samo spremamo odbraniti od tog napada, dok drugi vjeruju kako Major hoće da ih preduhitri. U sklopu ovoga je bilo i ono paljenje Vrbnice, a mi ne znamo s kojim tačno ciljem. Eh, tako i jedna posluga mora na Vučevo. Sutko i Major su izbirali. Izgleda da previše ne vjeruju onima tamo. Ja ne znam, ali ni meni se nije svidjelo što dobar dio njih, određenih da ovdje ostanu, nije i ostao. Tamo trebaju obučeni, ali i pouzdani.

-          Nek si ti nas uvalio – i u ovim Zaimovim riječima sam čuo više šale nego prijezira.

-          Biću iskren, nisam se puno ni opirao. Bar se tebi ne moram pravdati, znaš me iz Dragomilića. Za mene su naređenja svetinja. Rat je. Ali, u ratu i svako misli svojom glavom!

-          Slažem se ja s tim, samo me ovo sve više nervira. Nije im fazon više...

-          Šta i meni i tebi vrijedi da ti ja sad pričam kako sam se i ja osjećao. Uvrijeđeno, poniženo, bijesno. Ali i ponosno, gordo, časno, sretno.

-          Jebeš ti takav i ponos i sreću. Šta nam fali da se ovdje ponosimo.

-          Znači, ti se nećeš buniti. U tebe sam i bio najsigurniji da me nećeš izdati.

-          Šta mi vrijedi da se bunim, ako kažeš da je tako naređeno. Samo kažem da ovo već prelazi sve granice!

 

Ostao sam s njima do kraja smjene. Učinilo mi se kako nas je i noć razumjela, pa je zaustavila vjetar koji je jedno vrijeme oštro dosađivao.

Odgovarao sam na sva njihova pitanja. Rekao sam im sve što sam znao, pa čak i više od toga. Nisam bježao od prava da procjenjujem, koristeći intuiciju. Na nju sam se pozvao u dijelu razgovora u kojem smo sva trojica pokušali naći ono dobro u ovome. Tad sam opet podsjetio na Dragomiliće, i tad smo otišli gdje nismo znali šta nas čeka. Nagonio sam kako mi intuicija govori da i ovo može biti slično.

Ali, ako već ne bude tako, otkrio sam ono što mi je na um palo dok sam napuštao Sutkovu kuću. Kao nikad smo u prilici da podebljamo naš amanet. Naglasio sam kako ću, kad ovo završi, otići do Majora. Kako nas je znao spremiti Vučevu, tako nam ne bi trebao ubraniti ni „izlet“ do našeg Trošnja. Sa šesetkom, dakako.



plato Vučeva


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...