3 Sept 2024

VII - 26 / Dva razloga

 Sa Gradačca, b'jele kule 

Zmaja od Bosne,

sokolovi zakliktali 
kajde žalosne:
Umrla je vjerna ljuba
Husein-begova
jer izgubi gospodara 
srca svojega.

Osedlo je vranca svoga 
Husein-kapetan,
odjezdio Romaniji, 
podijelit' mejdan.
Na čardaku vjerna ljuba - 
Allah, Illa-llah,
klanjala je, plakala je, 
haber čekala.                    
                                                      24. oktobar 1992.              
Pod pendžere glasnik stiže, 
srca slomljenog:
„Udaji se, vjerna ljubo, 
nema bega tvog“.
Od sevdaha i žalosti, 
kraj pendžera svog,
prepuče joj bolno srce: 
neće za drugog.

Sa munare Huseinije 
uči mujezin,
sa čardaka, sa bedema, 
plaču sokoli.
Do Stambola odjekuju 
kajde žalosne,
puste osta bijela kula 
Zmaja od Bosne!

    /Husein Šehić Ahmedov/





 

 

U povratku sam se stigao dobro iskritikovati, ali sam odmah morao i produžiti na položaj. 

Dočekalo me nastojanje Ferida da drugoj dvojici pojasni tajne bržeg nišanjenja. Ne bih rekao da je Omer pokazivao pretjeranu zainteresovanost, ali ni ja nisam imao razloga previše žuriti. Ne moram ni postići da svi sve nauče, trebam biti zadovoljan s onima koji to budu htjeli.

Već danas im stigoh reći neke osnovne karakteristike snalaženja i rada na karti, pri čemu opet Omer pokaziva manje znatiželje. Ni dalje nisam brinuo, pa ni meni se nikako nije dalo da slušam kad mi se pričalo o postavljanju i razoružavanju protivpješadijskih i protivtenkovskih mina.

Malo rada, malo priče, vrijeme brzo prođe. Danas nas je akšam stigao iznenaditi.


A dok su njih trojica odmah ušli u kuću, ja sam žurio Džekiju. Znam da je očekivao da prvo njemu navratim, ali mi neće zamjeriti što ih cijelo popodne držah u neizvjesnosti, s obzirom na vijesti koje sam nosio. Teško mi se oteti utisku kako je mogući problem s hranom doista jedino što je moglo ubijati moral ovih momaka, a o kojem od sutra niko ovdje neće ni razmišljati. Isti sam osjećaj nastojao prenijeti i na svoju malu, ali zaista odabranu grupu. Nisam nikad sumnjao kako ćemo artiljerijskim zadatcima odgovoriti, ali mi se od danas ne sikira ni za pješadijski desni bok. I to sam Džekiju mogao obećati!


                               ***

Dva jaka razloga da i večeras priredimo sijelo, mada će Kuko nekoliko puta ponoviti da je ovo večeras samo Titu u čast.

Pa, ipak, opet poče s Kukom i njegovom šargijom, samo sada i uz uvažavanje i Titovih želja. Bile su najsličnije mojima, s tom razlikom da je on puno ljepše pjevao.

Kad povede „Zmaja od Bosne“, meni se učini kako mu je glas podešen baš za tu pjesmu. A pjesma kao stvorena za ovo vrijeme, za ovakve noći. U trenu mi se rodi nekoliko ideja!

Izvadih žilet iz ranca i ponudih ostale da se odluče. Za Tita nije bilo dilema, postajemo prvi „braća po krvi“. Sa strane je dolazilo malo ljubomore, malo nerazumijevanja, ali i divljenja. Dobro smo se porezali, iskreno smo željeli bratstvo, pa krvi nismo žalili.

Jedini koji nam se još pridruži bi Admin. Ostali su isticali kako ne bi bilo pametno da odmah svi krv izmiješamo, jer bi se moglo desiti da legnemo s više tuđe nego svoje, dok su drugi jednostavno napominjali kako je nemaju dovoljno, kako im je slaba, kako nije dobra za miješanje s bilo čijom.

U drugom se svi složismo, naša grupa ili vod, neka nas zove kako ko hoće, dobija svoje ime i himnu. Već sutra ću napraviti i neki pravilnik, raspored rada, a što će uključivati sastanak svake večeri, koji će počinjati na isti način, uz šargiju i Titov glas, i sa „Sa Gradačca b'jele kule Zmaja od Bosne...“

U prosjeku smo mladi, a ovo je vrijeme luđe od prosječnih, tako da nam sve ovo izgleda sasvim normalno. Ono što nas iznenadi i prekide je lupanje na vrata.

Ugledavši Himza i još jednog momka s njim, sjetih se da sam zaboravio kako smo noćas planirali sići u Varoš. Trebalo se već znati koji od nas idu, sad mi je brzo donijeti odluku. Jedna stvar mi se nikako nije uklapala, Kuko je narednu smjenu na straži. A nije mi se izostavljao iz dva jaka razloga: najvještiji je s konjem, a prava je prilika da Tita već odmah prihvati. Tito bi mogao biti kao stvoren da ga zamijeni na straži, pa bi u selo mogli nas dvojica, te Enes i Salja.

Iznio sam prijedlog, i već bio na nogama. Komentare nisam očekivao.

Ponajmanje da će doći od Kuka, te da će svoj izostanak pravdati time što treba na stražu. Sve je smatrao samo voljom sudbine, napomenuvši i da - gotovo svi znamo s konjima. Njegova odlučnost je bila presuda za Enesovo žaljenje, i on je morao odustati. Njegova smjena je sljedeća, bez šansi da se na vrijeme vrati.

Nisam ih imao pravo odbiti, ali mi je sad bilo teže odrediti koji će ići umjesto njih. Razmišljajući, pogledom se sudarih s Titovim - molećivim. Bratskim! Ako već ne mora nikog mijenjati...

Bratu to ne mogoh odbiti. Ali, ni ikom drugom. Samo se Omer ponudi da ostane brinuti o kući, tako da će nas put Varoši petorica.   



šargija


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...