15 Jun 2016

44 - Da je Titova!

Jedno dođoh da upoznam Sarajevo grad.
Tada bijah momak, neženjen i mlad.
Mislio sam da ostanem samo dan il dva,
al mi prođe u Sarajvu mladost moja sva.
    Ko se jednom napije
    vode sa Baščaršije,
    nikad više iz Sarajva
    taj otići ne umije.
                                             25. novembar 1992.
Žeđ ljubavi česmu nađe u šeheru tom.
Priđoh bliže, zadrhta mi srce snagom svom.             
Sarajka mi ponudi đugum vode pun.
Zaboravih gdje sam pošo, kud me vodi drum.
    Ko se jednom napije...

Žeđ ljubavi planula je kao vatre plam.
Za đugum sam morao burmu da joj dam.
Oženih se mlađan, postah Sarajlija.
Odakle je ljubav moja, odatle sam i ja.
Ko se jednom napije...

    /Ruždija Krupa/
                                    



Već duže nemamo gostiju, i sjećanja na Goraždane prilično su izblijedila. Nekako počesmo dosađivati sami sebi, skoro pa smo poželjeli da nam ko uvrati, makar i u kontrolu.
Ni meni se neće do Dragomilića, prije par sam dana išao, nisam se zadržao niti poželio uskoro ponovo ići. Povratak Majora nije donio što sam očekivao, čak je raspoloženje pošlo u suprotnom.
Manja grupa nas je dobila dopust, priključena je ostatku brigade, koji se manje osipa, ali su stigle informacije kako su imali problema na Igmanu. Zadržani su par dana, dok se Juka Prazina nije odobrovoljio, prethodno uporno ne priznajući njihove, odnosno naše dozvole, kako neki rekoše, možda i zbog Bibićevog potpisa.
Prema onome što sam osjetio kaju se i oni što su se vratili, dok mi što još nismo išli ne gajimo mnogo nada da će se to skoro desiti. A kao za inat, od Majorovog dolaska se baš niko nije vratio!

Tako da skoro niko i ne vjeruje u to što se prenose glasine da se neke naše grupe okupljaju i po Jablanici i po Zenici, kao samo traže kakva prijevoza.
Naše Mojkoviće doživljavam kao sasvim drugi svijet, s tim da nisam siguran da li me to treba veseliti. Koristimo još ovo lijepog vremena, ponovo radimo u dvije smjene, kad smo slobodni prošetamo okolo, riješeni veće želje da usput šta pronađemo. Zadovoljni smo potpuno svime: samima sobom, našim smještajem i logistikom.
Samo, umorismo se i te monotonije. Skoro da me prepa poziv na motorolu:
-          Poznaješ li ko je? – čujem Adema Durića, prije nego okrenu slušalicu prema rupovki, preko koje je uhvatio neku pjesmu
-          Ja samo čujem da neko pjeva.
-          Kako ne poznaš našeg Saja – objasni, ali sad već i malo bliže primače slušalicu.
-          Sad poznam, al još pojačaj kad naiđe ono „Ko se jednom napije vode sa Baščaršije“
-          Za tebe, prijatelju, može sve. Odslušaj do kraja, i spremi se da ti nešto javim!

Naježih se, jeste Sajov glas dolazio u talasima koji su se pomalo gubili, ali i nijednu sevdalinku nisam čuo kako je Kuko polomio šargiju. Više od toga mi je značilo što se Adem sjetio jarana, zajedničke nam ljubavi prema sevdalinci, o čemu smo dosta pričali boraveći skupa na Grepku. Meni je dan učinio lijepim, ne znam kakva bi ga vijest mogla pokvariti.
Neko nam dolazi!? To samo može biti dobro, i bio je vakat. A da je neko kome se nećemo obradovati, Adem bi bio direktniji. Ovako nam smanjuje iznenađenje, ali moguće uzbuđenje neće da nam kvari.
Istina, brzo sam prestao s nagađanjima. Nikako mi se nije dao naći bilo ko ko je već tamo, a ko bi zaslužio da ga Adem najavi Sajovom pjesmom. Sve misli se skupljaše u jednu želju, šutio sam ali sve češće pogled okretao preko sela ne bih li čim prije ugledao Mufov lik.
Kako je dan odmicao, sve sam manje vjerovao. Da je Mufo stigao siguran sam kako ne bi čekao cijeli dan da se nakani doći, ili bi Ademova poruka bila drukčija a ja već u Dragomilićima.
Ne mogu reći da se previše radovah, ali se osmijehnuh. Jednog od dvojice koji ulaziše u selo poznao sam po hodu, Šeksa sam za ovo boravka ovdje i u Dragomilićima vrlo zavolio. Osmijeh je dolazio iz nevjerice da to nije promaklo Ademu, a razlog da mu nisam potrčao u susret je što sam, ipak, priželjkivao nekog drugog. Što je doprinijelo da se ne čudim i ne pitam s kakvim to bitnim vijestima dolazi, logičnim uzimavši jedino njegov obilazak kao komandira čete, pa se i uopšte ne pitavši ni ko je taj s njim, odnosno zbog čega nije Ćuza.
A Šefu Kovačevića poznah tek pošto nam se sasvim primakoše. Tako je eliminisana svaka sumnja da se, ipak, moglo raditi o nekakvoj kontroli.
Kako su me našli na položaju to ih počastih jedino suhim mesom, drugim nemah čim. Šefi sam pružio i duhankesu, dok je Šeks počinjao priču...
Rado bih ga prekinuo, barem ovdje nema potrebu da preuveličava ono kako sam gađao s Vučeva, posebno sad poslije ne baš briljiranja odavde. A neću da vjerujem kako mu je to trebalo da me odobrovolji za ono što će u nastavku reći.
Imao je još jedan intermeco. Zna za moj dnevnik, zna da sam pokupio mnoge informacije s Trebove, a dok sam ja bio na Vučevu, te htjede ispričati jedan vedriji, dakako manje bitan događaj, koji mi kao takav nije ni bio ispričan.
-          Gledam ove balvane na vašem skloništu – tako je počeo – i pitam se znaš li na šta me podsjetiše.
-          Mene mogu samo na one koje je Dervo navaljao po Trebovoj, ili više, pošto smo mi malo razrijedili, na silne homore što je Ćasara povaljao prema Vučevu, ali znam da ne misliš na njih.
-          Nisi čuo za Okruglog i balvane?
-          Nisam – usput pogledom prijeđoh i po ostalima, i oni su slijegali ramenima, jedino se Šefa nasmiješio.
-          Dok smo bili u Vili, Okrugli je s Mrkijem negdje našao nekakav bicikl. I čim budi malo mirnije, njih dvojica ščepaju taj bicikl, i tornjaju ga. Išli su tamo iza Vina, raskrsnici Hrčavke i Sutjeske, kod onog mostića, ne znam ko od vas to dobro poznaje, a i skontali su kako je četničkom PAM-u tu i krajnji domet. Četnici stani tuda tući ko budale, iz Vojnovića i s Popa, a oni bi tuda vozaj bicikl, pravili krugove. Baš kao da im prkose. A gore na Vinima je bila jedna naša grupica. Nestalo u Vili rakije, jedne noći, Okruglom prahnula, u stvari već je bio malo „pod gasom“ – ovdje se i Šeks već glasno nasmijao – a imo tu negdje oko Vina dva litra u šteku. Uđaše on onaj bicikl, ode po nju. Nema ga, nema, dva-tri sata. Kad, vraća se, ulazi, krv kaplje s njega. Mi skočismo, kontamo ranili ga četnici. Vidi on da mi skočismo, pa će, znaš njega, glasnim smijehom „Pukla je, da je Titova!“

Šeks se toliko smijao da je priču završio Šefa. Okrugli je vozio u povratku, od pravca Tjentišta, a na toj dionici su četnici ranije postavili neke balvane, kao barikade. Kako je bila noć, Okruglom se učinilo da je lokva. I kako je poslije ispričao, čak je stigao i noge podići, nogavice zavratiti, da se ne uprska. A žurilo mu se. Zaždio je u taj balvan direktno i snažno.
Bicikl je totalno havarisao, s dvolitrenjačom je bilo kako je opisao, sebe je „sredio“ koliko su ostali i vidjeli, uz dodatak citiranja njega „Da nisam bio pijan, sad bih bio mrtav!“
Dok se svi smijasmo, zamišljasmo Okruglog u toj noći, ja se još prisjećajući, i poredeći s pogibijom Dimnjačara u „Kapelskim kresovima“, Šeks zaustavi smješkanje. Baci pogled preko Osija, pa ga vrati na mene.
Tek se veselim njihovom dolasku, i tek shvatam onakvu najavu. Sajo, Šeks, te najava kako sve one priče o mogućem odlasku na Trebovu nisu bile prazne, učiniće zajedno ovaj dan jednim od onih što se obavezno pamte.


                              Zelengora, iznad Donjih bara
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...