21 Apr 2017

42 Sutra može biti gore

Po Sarajvu duge staze,
ruzmarinom sađene.
Sadila ih moja draga,
a ja sam je ljubio!
                                          25. februar 1994.
Daj mi, draga, kitu cvijeća,
svakojakih boja.
„Ne mogu ti, dragi, dati,
karaće me mati!“

Ako kara tvoja mati,
bježi meni doveče:
Grliću te, ljubiću te,
zoru ćemo čekati!




Salja je bio spreman. Bio sam zaboravio na njegovo jučerašnje ponašanje, ali ga je mati tako ispratila da me to podsjetilo. Međutim, kako on nije ništa pričao ni ja nisam zapitkivao.
Žurili smo umjereno, koliko i da nas Mufo prati. Pri tome su teme za razgovor bile uobičajene.
Približavajući se Pazariću, odnosno prolazeći ga, a pošto su Saljine informacije govorile da nam je najbolje s ceste skrenuti kod podvožnjaka, neizbježno se vratismo skoro godinu u nazad. Pričom je to izgledalo drukčije, skoro mirno, ali mene osvajaše neki čudni osjećaji. Ne znam kako se osjeća krivac kada se vraća na mjesto zločina, ali bih se usudio djelimično porediti.

Što je postajalo izraženije kada pođosmo naviše. Da odagnam ne toliko željena sjećanja učinih da počeh osjećati nepostojeću bojazan da možemo zalutati. Jedva sam iščekao da nas prečice dovedu do Lokava.
Tu smo malo predahnuli. Ja i od svojih bojazni. Koje se vratiše s udaljavanjem od Lokava.
Kuda su sada naše linije? Koliko su četničke daleko? Ima li naših boraca dovoljno okolo? Da li je bilo ovih dana nekih pokreta četničkih diverzanata?
Ili je doista previše mirno, ili je sve i dalje posljedica moga čudnog osjećaja. Ne znam, ali se ništa nije mijenjalo ni kada smo niz Igman obarali na drugu stranu. Gdjegdje smo prelazili krpice snijega kroz koje se jasno očitavalo postojanje puta, ali je sve to odugo suho, smrznuto, pa još se svako malo račvalo na puteljkiće, tako da je pogled na svaku jelu osjećaju da ovuda bar danas niko nije prolazio dodavao i onaj da bi iza svake te jele neko baš sada mogao stajati.
Na moju sreću uskoro se to promijenilo. Iako je snijeg ostao za nama ili se još mogao vidjeti i u pokojoj osojskoj strani, odjednom je put prešao u neki široki pojas, takav da je bilo evidentno da su to tragovi veće grupe. Grupe koja se skroz slobodno kretala, što je meni bio znak da prestanem s povremenim strijeljanjima pogledom svako Saljino zastajanje.
Dok sam prvi put glasno pomenuo tišinu koju sam do tada, izgleda samo ja osjećao, Salja je već imao jedino logično objašnjenje - neka je vojska jedne od prethodnih noći izašla iz Sarajeva.
Njega je nešto drugo mučilo. Pokazao je to zadržavši pogled na Hrasničkoj kotlini, prvi put kada se fino nazirala. Pogled koji je upio u svijest, tako da je skoro nezainteresovano otčekao formalnosti na Hrasničkom stanu, punktu koji nama sem toga najavi i da opet ulazimo u ratnu zonu.
Dok je on bio nezainteresovan, ja sam dijelio s Mufom naš nemirni mir. Moja dozvola je bila vojna, i ispravna, Mufova je bila civilna i, i za mene neuobičajena. Imala je pečat i potpis Crvenog krsta Jablanice, naznaku nekakvog mu ovlaštenja u vezi nekih humanitranih aktivnosti, ali bez ikakvih preciznih, vremenskih i prostornih ograničenja. Ja šaptah da je najbitnije kakvi su policajci na smjeni, koliko su oni raspoloženi shvatiti i prihvatiti taj njegov papir, Mufo prormlja da ga je baš briga za to, uz svoje jasno „da nema 'guzice' koja ga sad može zaustaviti, vratiti“.
Nisam njega zamarao ali sam sebe ispitivao da li je prednost što smo braća, što imamo isto prezime, ili to tek može biti sumnjivo.
Ne razjasnih to sebi do kraja, policajac se vraćao s našim papirima. I s obavijesti da se nadalje najstrožije držimo jasnih tragova, s prihvatanjem kratica koje već postoje, odnosno ne usuđujući se da ih pravimo gdje drugi već nisu, sve u cilju da djejstvo četnika svedemo na šutnju snajperista i povremeno, uobičajeno ali nasumično šaranje njihovih mitraljezaca. Također nam je vrlo precizno objasnio gdje i kome ćemo se javiti u Hrasnici, kako bismo dobili propusnice za prolaz kroz tunel. Poželio nam je sretan put, uz tek  pomalo zagonetan pogled koji ostavi na Mufu.
Pozdravismo se s ljubaznim momkom, a uz pridržavanje njegovih uputa, usput ponavljasmo dokle ćemo skupa, gdje i kako ćemo se rastati, kada ćemo mi i do Salje doći, u Sarajevu.

                                 ***
Već u Hrasnici neće biti kako smo planirali. Tačnije, Salja je svakako imao naum da prvu noć noći tu, kod punca, odnosno da dozvolu za prolaz kroz tunel zatraži tek sutra, ali je išao s nama do Komande Hrasničke jedinice. Gdje smo zajedno obaviješteni da je trenutno prolaz obustavljen, gdje nam je rečeno i da, za svaki slučaj, navratimo ponovo, za par sati. A to će već promijeniti njegove planove, ako bude slobodan prolaz i on će već večeras, sutra može biti još gore.
Zajedno ćemo otići do Saljinog punca Smaja Bešovića, kojeg smo i zatekli kući. Iako smo i nas dvojica zadržavani duže ja sam odlučio nastalu pauzu iskoristiti za još nešto.
Već tu sam se raspitao za porodice Andelija i dobio informaciju da nekih ima u blizini, u Buničkom potoku. No, za ulicu Prvomajsku mi nisu znali ništa reći.
Mufo je pominjao da baš i nemamo vremena tražiti obje, ipak sam ja bio uporniji. Bunički potok je bilo lahko pronaći, iznenađenje je uslijedilo saznanjem koliko je to duža ulica nego što bi se po imenu dalo slutiti. Onda nije čudilo da sam saznao da su neke Andelije skroz na kraju.
Malo lutanja je Mufa umorilo, u određenoj mjeri i iznerviralo, pa sam završno traganje obavio sam ostavivši njega na prethodnom raskršću. Pošto sam prihvatio da se neću zadržavati, nego samo upitati, i vidjeti ko već bude kući.
Ljudi koji su nešto radili ispred svoje, uputili su me kući Mehmedovog brata, gdje je sada i on smješten s porodicom.
Na vratima me dočekala Mina, koja nije skrivala iznenađenje a i smiješkom je prihvatila moje raspitivanje za Ena. Što je i bilo vjerovatnije, bio je na liniji. Nije mi ni ona znala reći za ulicu Prvomajsku, ali ni dala da odmah krenem nazad.
Sačekao sam par trenutaka da se na vratima pojavi i najmlađa Enova sestra Maida. Prvi susret nakon par godina nije bio u najboljem trenutku, između ostalog jer se odmah pojavio i Mehmed. Kojemu se kao i nije dopalo što me je vidio, iako razloga može biti više. Što mi se još učinilo, Maidi se nije dopalo što se on uopšte pojavljivao na vratima. A meni, što ne mogoh ništa više sem zamoliti da Enu prenese pozdrave, te obećati da ću u povratku, ili nekom drugom prilikom, svakako svratiti. Ono što osjećah, i što osjećah da Maida osjeća, i obavezuje me. Ti osjećaji  su bili još vidljiviji kada unatraške krenuh lagano nazad. Umjesto da je zagrlim. Makar taj zagrljaj trajao samo jedan sekund. Postoje i sekundi koji se pamte.
Pamtiću i susret sam, zaboraviti Mehmedovo neraspoloženje, koje se meni najvjerovatnije samo tako učinilo, i ne smetnuti s uma da sad znam gdje su, i da sam obećao nekad posjetiti svoga velikog ahbaba Ena.
Teško razmišljah, lagano se vraćajući Mufu. Možda je i najbolje što je sve ovako ispalo. Zašto da se igram s Maidinim nadama, ako ih još ima, ako znam da ne ovisi od nje. Ma koliko mi oči znale povremeno mladalački odlutati, ma koliko me ponekad neka sjećanja znala vratiti nazad, srce zna svoju stazu. A ona treba naići na ulicu Prvomajsku...

                               ***
Brzi susret s Ragibom Muslimom, sem radosti da i njega vidjeh nakon toliko vremena, dade mi potrebnu informaciju. I sam je rekao kako mi je sreća da baš njega sretoh, pošto je to jedna od najmanjih ulica, za koju su tek rijetki čuli. On ju je slučajno zapazio pošto mu rođak živi u susjednoj.
S njegovim preciznim uputama, Mufu i meni se nije više toliko ni žurilo. Čak smo računali da će biti vremena i da odsjedemo malo.
Prvi optimizam je splasnuo brzo. Ulicu smo našli, plavi natpis na jednoj zgradi. Pored je bila tabla s brojem 1. Na suprotnoj strani cesta, iza poširoko polje i niz zgrada. Oko kojih smo obojica, i ja sam, obigrali nekoliko puta. Sve je navodilo da te zgrade pripadaju drugoj ulici. Što bi značilo da je ulica Prvomajska svedena na onu jednu.
Već loši s vremenom, ponovo smo pred njom. Sumrak koji se spustio, također je bio protiv nas.
Zgrada je djelovala odbojno i bez tog mraka, sad još gore. Bilo je puno oštećenja od granata na njoj, mnogi su prozori izlijepljeni najlonima, ili čak prekovani daskama, ulazi bez ulaznih vrata, sve je neminovno izazivalo osjećaj da tu niko i ne živi. No, taj varljivi osjećaj nam nije nepoznat, ali je tu drugi, da ovdje i nije lahko nekome zakucati na vrata. Ja, ipak, nisam odustajao.
Odlučili smo malo sačekati ispred vrata. Neko će se već morati pojaviti. Što se ubrzo i desilo, iznad se otvorio jedan prozor. Ženu koja ga je otvorila pitah za porodicu - Selimhodžić!? Dobio sam odgovor da takva porodica ne živi u ulazu, u zgradi.
Dok sam ja razočarano u glavi preslagao je li moguće da ovako jezik preko srca preleti, razmišljajući kako će zvučati ako sada promijenim prezime, Mufo je već rukom mahao da pođemo nazad. Šetao sam pogledom od žene do njega, neodlučan kome da se prvom obratim. Mufo se mrštio, žena je postala radoznala.
Pitala je odakle su, kada su došli. Poslije čega nas je uputila ka drugom ulazu, gdje su nedavno stigli neki Gačani, kojima prezime baš i nije upamtila.
Nije se slagalo vrijeme dolaska, ali sam bio uvjeren da je to to.
Ono što je drugi ulaz pokazao bilo je strašnije od prvog. Kao da je cijeli ulaz gorio, i da nismo upućeni ne bismo ni vjerovali da tu doista neko živi.
Pokucao sam na prva vrata na drugom spratu. Glas djevojke koja se javila ne zazvuča mi poznato.
-          Ja se izvinjavam – kucao sam, i morao sam objasniti razloge, tek sad se koncentrišući da ponovo ne pogriješim – u prolazu smo, tražimo neke prijatelje. Logo, iz Gacka.

Vrata se otvoriše, a mene skoro iznenadi da sam stajao naspram Alme Logo. Njen slatki smijeh, potvrda da mi je još i glas prepoznala, nije me iznenadio.
-          Ćaoo.. Ne smij se, nego mi reci znaš li gdje su.
-          Ćao. Pa, ući ćeš valjda. Nećeš zar s vrata otići. Šta ima veze...
-          Ama, nema veze, nego... Boga mi, izvini, ali stvarno žurimo.
-          Žurite? S kim si?
-          Ja i Mufo.
-          Eee, nemoj zezat! Pa sad baš morate ući, majka bi se baš naljutila, valjo je Mufo nama.
-          Joj! Za pet-deset minuta se moramo naći s jednim jaranom. Htjeli smo mi uvratiti, al zajebano naći ovu ulicu... Mogu ga ja otići upitati, ali stvarno...
-          Taman. Idi ga ti zovni, dok ja nađem Alminu adresu.

Mufo jeste mrmljao, ali nije mogao ne potrošiti i tih desetak minuta.
Razumjeli su koliko žurimo, a Alma i koliko mi znači list papira na kojem je pisalo „Pjera Križanića 16A, Breka“.


Hrasnički stan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...