9 Jun 2024

III - 48 / Zaslužio je

 

Na Patiji, visokoj mahali,

B'jeli dvori Berber Salihage.

U njim' raste đul-Hatema mlada;

Ja kakva je, vesela joj majka.

 

Vita stasa, a tanahna pasa,

čelo joj je altun-hamajlija,

obrvice s mora pijavice,

trepavice krila lastavice.

 

A dva oka dva vrela studena,

dva obraza dva đula rumena.

Sitni zubi nizija bisera,

vr'jede ruke šeher Banjaluke!

 

 

 

Promaklo mi je kako će biti još nešto. Zbunjenost sam suzbijao, zbog mjesta na kojem sam se nalazio. Uspio sam se prošnjirati na par metara od Majora, čuo sam i više od očekivanog, a osim riječi mnogo sam pažnje obraćao na Majorovo držanje.

Znam koliko nam znači svaki teški minobacački projektil, razumijem i zašto Major nije ostao blagonaklon prema tome da su iz topa ispaljena dva, a nemam vremena dugo razmišljati šta to još imamo, za čime nije mnogo žaliti. Što o Ćuzi znam je da je diverzant, jedan od najboljih, pitam se jesu li one male šesetke ipak diverzantsko oruđe...


Da izbjegnem da zbunjenost ispliva iz mene, povukoh se par koraka nazad. Odatle slobodnije Ćuzu i pogledom nađoh.

U ruci je držao isto oruđe kakvo je i Kemura zadužio, to sam bio siguran, samo što meni trenutno na htjede u glavu da li se radi o RB-u ili RPG-u.

Nije ni važno, neka i on bude uspješan. Da ne pokvari ovo predivno prijepodne!

Na vrijeme sam saznao i šta je njegov cilj, tako da odmah pogled prebacujem na izdvojeni stari klozet, udaljen nekih dvije stotine metara.

Njemu je bila dovoljna jedna granata. Ne postoje tako vični majstori koji bi ponovo sastavili ovaj klozet, od triješčica i komadića dasaka koji su se razletili na sve strane.

Ne pamtim Majora ovako veselog, od kako ga poznajem. Zaslužio je!

Svi smo veseli. Osjećamo se moćnijima, spremnijima, uvjereniji smo u našu pobjedu. Neka smo dosad u vojnu intervenciju vjerovali pedeset-pedeset, neka smo sad sigurni kako je neće biti, za duplo vjerujemo da ćemo sami uspjeti!

Nije me više briga ni ima li za danas još nešto planirano, niti se više osvrćem na to što će stodvadeske do daljnjeg da miruju. Ne moram mozak zamarati takvim pitanjima, vrijeme mu je da se odmori, što vjerujem najbolje ide uz ono što sam čuo i ovo što sam vidio.

Do sad smo rat samo prihvatali, može se reći ponekad i izbjegavali, bili prinuđeni na to. Više neće biti tako, spremni smo svaki napad prihvatiti, a i uzvratićemo. Uvijek smo znali i smjeli, sve više i imamo čime.

Vraćam se riječima Šaćira Lugušića, koje ću još uvjerenije ubilježiti u dnevnik, možda malo dopunjene, naša je sreća da imamo Majora. Koji nije slučajno došao među nas, poslan je Allahovom voljom. Jedna takva glava dovoljna je da za probleme koje smo imali, imamo i koje ćemo imati, uvijek iznalazi najbolja rješenja.

Potvrđuje to ushićenost s kojom se vraćamo. Bez obzira što gađanje topom nije baš pokazalo efekat koji smo priželjkivali, ipak je bio iznad onog što su sumnjivci slutili.

Meni postaje sad tek jasno zašto je Major odabrao prvo da se top isproba, iako bih ja sigurno radio obrnuto. Gađanje topom jeste predodređeno izazivalo više uzbuđenja, ali je i kod Majora bilo određenog skepticizma. U Ćuzu je bio siguran. Zato nije ni žalio i taj jedan projektil. Važnije od njega je ovo naše ushićenje, za bar stepen više podignut moral...

Podsvjesno sam žalio što ne bijah u društvu Lata Krša i Džema Pekasa, Safeta Muslića, Puškarice i još dvojice što su bili s njima, dok na Ćuzinom mjestu nisam ni mogao biti. Ali ta žal ne može dugo trajati, znam da su ova požrtvovnost i pogotci poklonjeni Majoru, da se bezbrižno osjeća bar narednih desetak minuta. Dok ponovo ne uđe u svoju kolibu, i lati se karte...

Kako i zašto se ispod Dragomilića rastasmo, to više nikog ne zanima. Niko i ne pominje. Neka, samo nek smo mi svi opet  ovdje!

 


pojas iznad Tođevačkog katuna




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...