27 Aug 2024

VI - 33 / Nije htjela s nama

Kamo Mujo, kud se dede,

kud propade, gdje nestade,

što ga nema na biljegu,

nevjesta ga okom traži.


Okom traži - razgleduje,

ko je Mujo, a ko nije?


"Eto Muja u zahmetu,

u zahmetu - u đerdeku,

gdje djevojci duvak skida,

duvak skida - lice ljubi!"



Mi smo se došaptavali. Dogovorili, da učinimo sve da pridobijemo nanino povjerenje. Za šta nam treba još naklonosti, pa se Fudo dosjeća da nekako, izokola, „raskrinkamo“ Kavazića i Merinu.

-          Gdje je sada taj Kavazić?

-          Preš'o je on Bistricu, otiš'o našima...

-          Gdje je preš'o? Kako si ga srela?

-          Ovdje dolje ima gaz... Zar vi niste krenuli prema njemu!?

 

Sagledasmo se. Hem je pridobijamo, hem smo blizu. Sabit je već ranije nudio hranom, a sada je zamoljava. Uvjerava kako se malo odmorila i kako će moći nešto i pojesti, najlaganije hrane koju joj možemo dati.

Odrezujemo najtanje moguće kriščice hljeba, mažemo ih kajmakom. I, zakrećemo glavu da ne gledamo...


Ja koristim priliku da predložim kako bi nam bilo pametno iskoristiti malo preostale noći, i uz naninu pomoć odmah krenuti u potragu za gazom. Iznenađen sam pristajanjem ostalih, ali i negodovanjem nane. Ona je predlagala da sačekamo svitanje.

Na kraju, nekako i nju ubjeđujemo. Već je povratila i prilično snage, pa je meni i Fudu lakše da sad njome vladamo.

 

                                     ***

Ja sam se ponovo ushićeno osjećao. Ne želivši ni pomisliti da se još jednom može desiti da ne uspjednemo. Posebno, kad nas je dovela do kose, s koje bi se put trebao spuštati.

Ona nije htjela s nama. Počela je moliti da je ostavimo, da će radije sačekati konvoj nego nama biti na teretu. Bistrica je hučala, potpuno nadglašavajući suze, kojima mnogi ne mogasmo odolijevati. Toliko, da se brzo dogovorismo kako je nećemo ni pitati. Jedni ostaju uz nju, svi ostali se rastrkavamo kosom.

Brzo se umaramo. Kud god krenemo naniže, nakon par se metara moramo ustavljati. Jedva, a još jedvije uspuzavati naviše. Ja sam nekoliko puta pokušao, svaki put mi se na početku činilo da se do vode mogu sjuriti i bez puta. Činilo...

Vraćamo se, i odmaramo. Opet pokušavamo, opet vraćamo, i opet odmaramo. Nekoliko puta, dok ne odlučujemo još jednom čuti nanu.

-          Tu je on negdje, u ovih sto-dvjesta metara. Ali, sad je teško nabasati na njeg. Kažem vam, sačekajte sabah. Malo odmorite, odspavajte.

-          Gdje? – pitamo.

-          Pa, ovdje!

-          Je li nam bezbjedno?

-          Bez brige, djeco. Samo se malo zavucite u ovo grmlje. Noću se ne čuju. Danom prođu tamo cestom, pucaju po ovoj šikari. A, koliko sam već ovdje, noću se ni jednom nisu usudili!

 

Ubijedila nas je. A, svakako, do svitanja i nije ostalo previše.

Dovoljno da se leđa malo odmore, a za snom ne osjećamo ni potrebu. Posebno, mi zaduženi da bdijemo uz nanu.

Nisam se samo svojom voljom, uz Fuda i Žita, našao među tri dobrovoljca. Morao sam od nane čuti još jednu rečenicu. Koju ću, svakako, dvaput podvući u dnevniku. Prema njenim riječima, na Mladom gaju, četnici su postavili mitraljez.

Sudbina je, zaista, nevjerovatna!



Jeleč, džamija


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...