27 Aug 2024

VI - 37 / Vrijeme nismo mogli pobijediti

 Ostavljena već odavno,

bez ljubavi i bez sjaja.
Moj je život mutna sjena,
jer mi dragog više nema.

Tužan mi je svaki časak,
tuga će me umoriti.
Zanav'jek će ukopana
prva ljubav moja biti.

Povuć' ću se u samoću,
da utjehu sebi nađem.
A utjehe ako ne bi,
oduzet ću život sebi.

    /Zaim Imamović/





Kad je Ziko konačno ponovo spakovao svoje štapove, Emin i Fudo su već bili otišli po nanu, dok je posljednja grupa izviđača potvrdila kako su se borbe u pravcu Kljuna još pojačale, kao i da je praga trenutno zaustavljena negdje iznad nas. Te posljednje vijesti su pokrenule ponovno pominjanje cuka, Zika, te Emina i Fuda. I naše oči stalno držale u pravcu odakle se ova dvojica trebaju vratiti.

Bavili su se duže od očekivanog. Nismo strahovali za njihovu sudbinu, ali smo sve više gubili nadu da nana nije ostala dosljedna. Skoro se i mrak počeo primicati, kad smo ih konačno ugledali. Same!

Već ranije smo obaviješteni da se i praga povukla, pa smo mirno pratili kako prelaze rijeku. Saslušali smo ih, iako već znajući šta će nam reći. Nanu nisu pronašli, tražili su je, nekoliko puta navraćajući na mjesto gdje su se bili dogovorili. Na kraju su se odlučili vratiti, prethodno joj ostavivši malo vode i hrane, koje su iznijeli sluteći šta je nana odlučila.


Dok je većini važnije bilo što se noć polako spušta, ja se nisam mogao smiriti, sad već teže praštajući Mišu što je mene jutros odvojio od brige za nanu. Nisam mogao garantovati da bih je ja uspio ubijediti, niti sada pronaći, ali sam tražio da svi skupa priznamo veliku grešku.

Govorio sam kako je nana bitna, jednako kao i mi, bez obzira što je svakako bila pri kraju života, trebala je živjeti bar do svoga svjedočenja. Tumačio sam kako je to bila namjera sudbine, da ju je i poštedila zbog tog svjedočenja, da je i nas zbog toga baš ovuda i u ovo vrijeme navela, a da ono što smo mi jutros uradili nije samo njena volja, već prije svega naš nemar. Također, unaprijed ne krivivši samo Fuda i Žita, objašnjavao sam kako mi je teško prihvatiti da se nana, u onakvom stanju, toliko daleko mogla udaljiti. Na tome sam gradio i svoj plan, prvo napominjući kako nismo sasvim zakasnili, kako još imamo vremena. Tražio sam da mi se dopusti da, s još jednim, ako takav se javi, te s cukom, još jednom pokušam.

Kod većine nisam naišao na puno razumijevanje, ipak se Pohara javio da će ići sa mnom, a Mišo nam je dao pola sata, najviše četrdeset pet minuta. Kad odbijemo vrijeme potrebno da izađemo gore i vratimo se, za traženje nam nije ostajalo mnogo. Nije ga bilo ni za gubljenje.

Odmah smo se Pohara i ja prebacili na drugu stranu. Gdje se ispriječilo jedino s čime nisam računao. Cuko je davno završio s nama, od jutros riješen da odbija daljnju poslušnost. Niti smo ga mogli privoliti, niti vrijeme pobijediti, a u Fuda i Žita više nisam smio sumnjati. Ako se sami vratimo u prokres, bez cuka, proći ćemo kao i oni prethodno. Hiljade je žbunova, nana mala, i sigurno ne u jednom od prvih...

S obzirom da je Pohara već znao kako mi je plan nanu naći uz pomoć cuka, to mu nisam sada riječima morao pojašnjavati da i ja odustajem. Vraćamo se.

Naš povratak preko Bistrice se poklopio s novim djejstvovanjem četničke prage i pušaka, shodno noći koja se sve brže primicala, nama se čineći dosad najjačim. Dočekani smo riječima pojedinaca kako je ovo puškaranje bilo usmjereno, tačnije da smo primijećeni. Takve ubjeđivati bi bilo glupo, objašnjavati kako su već jednom isto pričali, lakše je trpiti i glumiti krivicu. Ionako smo svi u istoj situaciji.

Znam da dok se praga čuje, nama nije micati. Pa opet mi se čini kako bih najrađe odmah krenuo. Samo da više ne mislim na ono što nije bilo! Što mislim da je trebalo, moglo i moralo. Najmanje sam krivio nanu, cuka malo više, također i Fuda i Emina. Sebe najviše!

Molim Boga da nam oprosti. Za Trebovu hoće, za nanu nisam siguran. Ako ništa, jutros sam se mogao pobuniti. Ili zamoliti Fuda ili Emina da se zamijenimo. Nisam morao među prvima trčati Bistrici, nisam se od nane trebao odvajati!

Dok se nebo oblaka, vještačkim mrakom pokrivajući i drugu obalu, ne mogu a još jednom ne sagledati sve što ovdje ostavismo. Samo to je teže od nane, a još triput smo lakši u odnosu na Sniježnicu. Kontam, mogla je u bilo koji ruksak stati. Pogled pružim i do Zika, on će sam pride tri ribe da nosi...

Stade i praga. Nismo sigurni, ipak vjerujemo da se sasvim udaljila. Lijepo je jedino slušati Bistricu. Dok nju slušam kontam kako su mi prethodne misli i hrlile samo zbog iščekivanja. I da ću, možda, uskoro i o nani razmišljati kao i o Trebovoj.

Sada mi je o mraku kojemu se vakat primiče. Njega i čekamo.


pogled iz pravca Izbišna i Kljuna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...