23 Aug 2024

VI - 4 / Jedna dilema je riješena

 

Kraj Vrbasa sjedi momče,

čeka djevojče, aman djevojče.

Vjetrić piri, dunja miri,

noć je kao dan,

mlado momče kraj Vrbasa

prevario san!

 

Kraj momčeta doro pase,

poigrava se, aman igra se.

Nogom kopa,vodu pije

i prisluškuje,

a djevojka nit' dolazi,

nit' poručuje!

 

P'jetli zoru najavljuju,

ptice pjevaju, aman pjevaju.

Zora sviće, dan uzmiče,

zv'jezda nestaje,

mlado momče kraj Vrbasa

još ne ustaje.

 

Kroz grančice mjesec viri,

pa mu govori, aman govori:

„Ustaje, ustaj, mlado momče,

spremaj doru svog,

svatovi ti odvedoše

dragu za drugog!“

 

 

 

                                      

Iščekujući Miša, Fuda i Zaima, upoznao sam svoju grupu s onim šta je odlučeno. Vrijeme sam iskoristio i da s obližnjeg izvora dopunim naše čuturice. Vjerovao sam kako ćemo iskoristiti maglu koja se upravo spuštala dolinama, pa sam se čudio brzom nevraćanju izvidnice.

Nisam bio jedini nestrpljiv. Neki su u tome i pretjerivali. Prebrzo će se čuti kako se među neke uvukao crv sumnje - da smo ostavljeni. Poslije čega će doći prijedlozi, da se napravi druga izvidnica. Čak se i pokušala napraviti, ali je to sad išlo preteško. Sve je manje povjerenja.


Ja sam s Džemom pokušao ozbiljnije pričati. Zanimalo ga je koliko vjerujem Mišu, odnosno Madešcima, kako on rađe reče. Nakon moje kraće zamišljenosti, pokuša mi pomoći.

-          Vidiš da se sve odvaja po grupama, svak gleda samo da izvuče sebe i svoje.

-          Ne vidim – već sam bio razmislio – mislim da je dovoljno pametnih koji znaju da su nam veće šanse ako smo svi zajedno, ne zna se hoćemo li udariti na četnike!

-          Vjeruješ da te neće ostaviti ako zapuca!?

-          Ne bih o tome...

 

Promijenili smo temu, kako bi se složili da se strpimo do povratka izvidnice. Što su nekako i svi ostali izdržali.

A vijest koju su donijeli, pokrenula je nova šaputanja. Četnici su blokirali ovaj prolaz, postavili su u blizini šatorski logor, što isključuje mogućnost da sad možemo uspjeti. Otud je jedna dilema riješena, šaputanjem se traži odgovor gdje pokušati noćas.

Opet sam na sastanak došao s vlastitim mišljenjem. Činilo mi se kako dolazi vrijeme kad se mirimo s onim što mora biti. Koliko brinulo, to me i radovalo.

-          Četnici su blokirali prolaz, postavili su šatore – Mišo je počeo onako kako nas je i upoznao, da bi nastavio kako su njih trojica usput isplanirala – sigurno će i noću patrolirati, ludo je razmišljati o prolasku ovdje. A nije pametno ni da smo blizu ovog izvora. Ostaje nam da probamo dolje. Imamo vakta još dobro razmisliti, ali nam se skloniti odavde. Svakako nam nije prije mraka kroz Mrkalje. Možda da dođemo malo ranije iznad, da i Sutulije izvidimo.

 

Mujo se suzdržavao da nešto kaže, a ja nisam imao šta. Ako nam se već micati odavde, bolje je što prije. Tamo negdje ćemo se dogovarati.

To je ono od čega se Mujo suzdržavao. Vidio sam kada je nešto Mišu došapnuo, poslije čega je i stao na čelo. Uskoro nas je skrenuo s puta, ali na moje iznenađenje ne mnogo. Svakome vjerujem, pa ni u njega ne htjedoh sumnjati. Opet je istakao bogato lovačko iskustvo, tvrdeći kako je ovo samo jedno od mjesta na kojima se možemo potpuno opustiti. Čak i prileći, dopuniti ono malo sna pred zoru.

Izostalo je ono što sam očekivao, sada se gunđanja skoro nisu ni čula.

-          Takvi su naši ljudi – Mufo mi je to objasnio na svoj način – vole da pričaju, da se bune, da gunđaju, a na kraju, uvijek urade kako im se kaže.

 

Pomislih da je to i dobro, makar za sada. Vjerovah u zadnju Mujovu tvrdnju, ali se najprije uvjerih kako je Faruk opet sjeo do Mufa. Oči su mi se počele sklapati u trenutcima kad je počeo s redovnim previjanjem.

 

 

                                                                             Perućica, vodopad Skakavac


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...