4 Sept 2024

VII - 33 / Ima još samo jednu želju

Banja Luka, na Krajini fala,

Niko ne zna ničijega hala.

 

Ićindija, stiže haberdžija:
„Utopi se Mujo Čeelbija!

 

Na Vrbasu ata kupajući,

na čaršiji usred Banja Luke!“

 

Njega žali i staro i mlado,

al' najviše Mujina djevojka.

 

 

Motorola šuti, znači kako se ni okolo ništa novo ne dešava. Akšam se počinje da spušta, radujemo mu se mi, raduju i Kremenci!

Baš to sam govorio ostalima obilazeći ih, niko drugi ni ne može biti tu ispred. Zapravo je samo Omer i dalje uvjeren kako se radi o četnicima, koji samo to i čekaju, da mrak padne. Morao sam mu i direktno skrenuti pažnju da ni u kom slučaju ne otvara vatru dok mu ne bude rečeno, mada ni poslije toga nisam mogao biti sasvim siguran.

Srećom, nije bilo još dugo do razrješenja svih nejasnoća. Prvi od Kremenaca već stižu u podnožje Vujnovića, a i mrak postaje osjetniji.

Jedino, četničko granatiranje nikako da stane, i ponovo su oni meta. Gađaju Vujnoviće, tek poneka preleti, srećom i preko nas.

Stoji nada da će s mrakom prestati.


Za nekoga prekasno, čuju se bolni povici. Zovem Tita, želim do sela, vidjeti šta se tačno dogodilo.

Bez riječi kreće za mnom, ostali vrte glavom, pokušavaju nas tako odvratiti.

Krijemo se iza kose, bez obzira što je već prilično mračno, a i na svaki zvižduk nove granate zaliježemo. Ma koliko da od nas daleko padne.

Do ceste stižemo u momentu kada na nju iskače i prva grupica Kremenaca. Kroz polumrak vidimo da se radi o pet-šest ljudi, a razbirajući između bolnih jauka i molitvi drugovima da ga ubiju, shvatamo kako je među njima i jedan teško ranjen.

-          Daj, da pomognemo – skoro iskačem pred njih.

-          Ne treba – odgovara jedan, ne pitajući ni ko sam ni što sam – izgleda da je gotovo, a sad je i naniže, snijećemo ga. Nego, ko zna šta je sve bilo još dolje, pa ako bude trebalo pomozite njima.

-          Šta mu je bilo? – pitam zgrčena lica, jedva gledajući u krvavo šatorsko krilo, pretvoreno u improvizovana nosila.

-          Da Bog sačuva, obje ruke i noge – objasni drugi, jedan od dvojice koja trenutno nisu nosila.

-          A, ko je? – nekako promucah.

-          Đuderija.

 

Prođoše. Četvorica proniješe čovjeka koji ima još samo jednu želju, dvojica idu iza da njima pomognu. Niko, da tom nesretnom Đuderiji ispuni posljednju želju.

Gledao sam, i mislio da je to moglo samo biti u partizanskim filmovima. Razmišljam o tome, ne vjerujem sam sebi a čini mi se kako bi mi bilo lakše učiniti to, nego ga sada pogledati. Nije, zar, stvar samo u tome koliko ga je ko poznavao?

Bez tih odgovora nijemo pratim kako odlaze niz selo, a pogledavši u Tita učini mi se kako i on jednako razmišlja. Tako nam osta samo dilema ostati ovdje i čekati druge da naiđu, ili se vratiti našima na položaj.

Ovo drugo ubrzo osta bez smisla, čujemo da su i neki od njih pošli im bili u susret. Čuli su kraj našeg razgovora, pa se vratiše. Nas se dvojica malo zaklonismo, pošto je još granatiralo, a drugih jauka ne bi. Kad smo već tu, lakše ćemo od sljedećih saznati nešto više.

Nismo dugo čekali, najviše pet minuta. Svjetlost jedne granate, ukaza nam na par metara siluete nove grupe. Po pokretima je bilo očito kako su i oni jednako izmoreni, ali su svi hodali svojim nogama.

-          Kako je, ljudi? – sad je Tito prvi prišao.

-          Dobro je... Sad je dobro...

-          Ima li ko ranjen, pogin'o?

-          Čulo se negdje... Od nas, hvala Bogu, nije niko.

 

Ja sam ćutao, i sklonio se da prođu. Ostala bi pitanja bila suvišna, ovi uopšte nisu bili spremni za razgovor.

Odoše niz selo. Ni to nije promaklo ovima što ih ostavismo na položaju, Admin i Salja nam se sada pridružiše.

U međuvremenu je granatiranje stalo, a u susret nam je išla treća grupa. Brojnija od prethodnih, u njoj je bio i onaj prvi ranjenik, kojeg sam uočio još dvogledom i koji je ranjen još na Kremencu, ali i još dvojica-trojica lakše ranjenih. Svi u borbi, srećom ni njih niti jedan geler nije zakačio. Oni su zastali toliko da nam potvrde što smo već i sami znali, na Kremencu nema više naših boraca.

Ni oni od nas ne tražiše nikakvu pomoć, što se ponovilo i s posljednje dvije grupe. Ništa novo nismo mogli ni saznati, sem da se broj ukupno ranjenih popeo na pet. Osim Đuderije koji će teško dočekati novi dan, bez obzira da li mu ko u tome pomogao, i onoga u nogu ranjenog, za ostale se srećom može reći kako su samo okrznuti.

Sve je teško ocijeniti, znajući koliko je malo ljudi branilo Kremenac a koliko dugo su borbe trajale, gledajući broj stradalih, dobro smo prošli, ali gubitkom Kremenca, i Kljuna su odsječena, što nikako nije dobro.

Bilo kako bilo, preživjeli i zdravi su sretni, mi nikog nismo imali pravo ustavljati niti tražiti da nam se pridruži. Naše je da čuvamo svoju liniju, i sada kad je najisturenija. Dokle i kako, već je stvar naše spremnosti.

Malo potresen slikom ovih ljudi, malo uvjeren da ni oni sami ne znaju, a najviše što je to vrlo jasno, njih za situaciju na Kljunima ne pitah. Za to imam motorolu.

Odgovor je bio pozitivan, ali i predaleko od istine. Isti je bio kao i kad smo se raspitivali za Kremenac.

Samo što nam ovaj put ne rekoše ništa u vezi našeg zadržavanja na položaju. Ostavljeno nam je da sami procijenimo i donesemo odluku. S Lehom nisam išao na „našu“, znao sam kako je pročitao moj telegram Musi upućen, te da je i sam, bar dijelom ispatio povlačenje Kremenaca. A prebrzo sam zaključio kako je on već odlučio cijelu noć provesti na položaju. Sa svim ljudstvom.

Kad je noć već puni sat bila mirna, sve skupa mi je bilo dovoljno da ostale iznenadim svojim planom:

-          Večeras nema sijela. Uduplaćemo stražu, obavezno će biti po dvojica, i neće hodati oko kuće, nego ovom kosom. A i spavanje će biti specijalno, u odjeći i obući, s puškama na gotovs... Idemo!

 

Doživiše ovo na različite načine, ali me poslušaše bez komentara. Znalo se i koja su dvojica po rasporedu da stražare. Samo sam Kuku i Enesu objasnio da će ostati duže petnaest minuta, kako bismo s po jednom smjenom pokrili cijelu noć.

Ipak, već na prilazu kući čusmo kako Enes i Kuko vrše dužnost, jedan je ostao na kosi dok je drugi ustavljao Lehine. I ubrzo Mojkovići opet postaše puni i živahni, a noć se učini slična prethodnima.

 


                                                           Kolakovići i Vujnovići



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...