19 Sept 2024

VII - 63 / Skretanje za Varoš

 Kobiljačo, moj debeli hladu,

Plave grade, moj veliki jade.

 

Đe u tebi hlada ne imaše.

Osim bora na sred Bjelopolja,

i njemu su polomljene grane.

 

Vješajući momci džaferdare,

a đevojke sa grla đerdane.

 

Gledajući njemu u vrhove,

s koje strane sunce da ograhne.

 

 

Savlađivanje tunela je nosilo i drugu, još značajniju pobjedu. Polovina četnika nam više nije opasnost. Tunel nije samo zarušen nama, nego i svima iz pravca Miljevine.

Naprijed je, osim druge polovine četnika, još jedna opasnost. Skretanje za Varoš možemo naći, ali i promašiti. Koliko god da bi nam se žurilo, ne veli nam se.

Sama pomisao na to upozorava na ozbiljnost, tišinu. Ali priziva određene misli, o doživljenom ili nečemu o čemu smo slušali. Znam da je traženje tog skretanja bila jedna od opcija kad mi prelazismo s Vučeva, koju smo eliminisali ponajprije zbog činjenice da nismo imali informacija o situaciji u Varoši. Na Grepku sam čuo priču da je prilikom prelaska glavnine bilo onih koji su se odvojili, par njih je i uspjelo, ali se pričaše o starijem bračnom paru, Bećirevića iz Huma, koji su omašili put, odnosno na konju - ujahali u Trnovo!


Mi se toliko ne možemo udaljiti da ne shvatimo, no nije nam isključiti mogućnost da sad nemaju gdje isturenije vojske. A ovaj put smo odabrali jer nam je želja, ukoliko to bude moguće izbjeći susret s četnicima. Za to nam je preduslov na vrijeme vidjeti put.

Šezdeset nas je, i koji znaju i koji ne znamo kako to skretanje izgleda, krivili smo vrat na desnom dijelu.

Sve što nazad prođosmo izmijeni izgled kolone, i našeg ponašanja u njoj. Bili smo bliže jedni drugima, gdjegdje su po dvojica išla uporedno, da bi ljevlji povremeno preturao i svoj pogled preko kolege.

Da sam znao, ne bih se mučio. Prije nego sam ga ja i mogao vidjeti, u daljini se čulo nešto. Da sam bio sam, sigurno bih zastao, možebiti i zalegao. Ovako sam nastavio, ubrzo i shvativši o čemu se radi.

Skretanje je bilo sasvim drukčije od mojih zamišljanja, na početku je vraćalo nazad. Što se čulo bili su koraci onih koji su išli prvi, koji su skretanje vidjeli, i već nas vodili njime.

Put nije odudarao samo tako oštrim zavojem, nego i svojom građom. Onako lijepa i velika sela zasluživala su bolji prilaz. Ili sam ja još pod utiscima tunela.

Čekao sam da me taj utisak prođe. Nije prošao, ali sam ga potisnuo. Dok se drugi mislima pripremaju za ulazak u Varoš, kotlinu u koju je, zajedno s Popovićima, selo uvaljeno, ja sebe mučim time što ne gazim fini asfalt!?

Ipak je popravak ceste, ili mog utiska o njoj, tek zasvjedočio tome da ulazimo u, ili prolazimo kroz Varoš. U nosu još imam mirisa zemlje i blata iz tunela, u očima i jednog i drugog mraka, na leđima ranac, na stomaku rupovku, o vratu pušku, iza Šefu, ispred šezdeset saboraca. Ono prvo mi ne da da pogodim, ovo drugo kazuje da ne trebam ni pogađati dokle smo, koliko još imamo, jesmo li još u opasnosti.


                            ***

Nekada su najljepši odgovori koji se sami kažu. Kolonom se poče oslobađati glas, oprema poče zvektati.

I zaustavismo se. Ne zbog umora. Tek da cigarete zapalimo i ispušimo bez skrivanja. I da mi na začelju čujemo da je Pela živ!

Dok Pela ovima naprijed prepričava neki događaj iz tunela, ja se i ne trudim razabrati ni o kome se radi, niti o kojem tipu nezgode, svi smo unutra imali nespretnih trenutaka, sve svoje odlučno namjeravam i ostaviti tamo, i dva udara o zid tunela, jedan bradom u nečiju pušku, proklizavanja i prevrtanja...

Uši i mozak odmaram, pogledom kroz mrak tražim i drugo skretanje, ono za Mojkoviće. Bez obzira što ću njime tek ujutro, nek već sada Mojkovići znaju da sam se vratio. Ranije nego sam želio, ali živ.



 tuneli su često bili predmet zarušavanja



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...