18 Sept 2024

VII - 61 / Gdje se dvije sudbine sastaju

 Šta se sjaji u šeher Saraj'vu?

Il' se sv'jetli iza gore sunce,

ili toke mladog Sarajlije,

il' djevojke boščaluke vezu?

 

To ne sv'jetli iza gore sunce,

nit' su toke mladog Sarajlije,

nit' to djeve boščaluke vezu,

već se sv'jetle ramazanske noći.

 

Već se sv'jetle kurban-bajram noći,

od fenjera i sitnih kandilja.

Za njima će sretan Bajram doći,

donijeti radost i veselje!

 

 

Nismo čekali čak ni da se sasvim smrači. Zadovoljili smo se konačnim procjenama kako se neće usuditi pješadijom direktno nas tražiti, a da je artiljerija završila. I tako je gađala utomah. Potrošila je preko sto haubičkih i minobacačkih projektila, gdje nas niti jedan nije čak ni zabrinuo. Nije nas ona vratila.

Ponovljeno je kako ih možemo očekivati s kakvom zasjedom, uz Bistricu, te da je i kompletan Mladi gaj takva opasnost. Njega ćemo obilaziti, s potvrdom da ćemo prijelaz tražiti na srednjem gazu. Nije bilo pitanja, pa ni detaljnijih pojašnjivanja. Sve je bilo samo razlog više da smo požurili prije mraka, nije nam se ponovo gubio put, skretalo s njega. To bi nam sad još manje odgovaralo nego otud, cesta i više čistine su s te druge strane. Cijele, i prilaz i prijelaz, kao i izlaz dobro moramo izvidjeti.

Nisam još promaknut čelu, još sam ispred Šefe. Da je bilo nekih posebnih, bitnijih novosti, prenio bi mi. To me je držalo mirnim, sigurnijim u koloni. Bez obzira što mi je glavom vijugalo više nego smo mi u stvarnosti.

Tek sam vidio i koliko smo se bili izvukli, i koliko je golem ovaj rejon. Kutci šuma niz koje se spuštasmo, uz koje se verasmo, nisu bili kakvim mi se činiše jutros, ne mogoh garantovati ni da idemo nekim drugim, naličili su mnogim ratnim kroz koje me razne kolone vodaše.


Sem Šefe iza leđa, sigurnost mi daje tempo kojim idemo. Koliko god meni bilo sve zbrkano, ovi naprijed su dobro znali kuda gaze. Čak i onda kada naglo, i konačno oborismo naniže.

Tempo nije padao, čelo je žurilo da ne izgubimo put koji smo pod nogama osjećali. Doista se mogao tako nazvati samo zato što je neko nekad njime hodio, ali je strminom sasvim uvjeravao i kako se to nije događalo noću. Posebno smo to osjećali mi s težim teretom, bilo je posrtanja, padanja, opet psovanja...

Svaki smo se imali pravo diviti sebi, svojoj volji koja se snažno suprotstavljala ovakvim nedaćama. Stalno proklizavanje, jeza kad god bi nam se učinilo kako smo nogu iskrenuli, malo ljutnje na druge kada bi oni psovali, meni dodatno i neprestano sudaranje brade sa stanicom, svakako bi sasvim bilo dovoljno da odustanemo, da je to bilo ikako moguće. I stalno pojačavanje huka Bistrice, taj zvuk kojem se svaki put više radujem negoli strahujem od njega, svrstavao me u one koji su ovo upornije podnosili, bez i jedne riječi, kamoli psovke.

Rekao bih više da smo trčali nego hodali. Mišići nogu su podnosili, ali i tražili odmor.

         Olakšanje je došlo kada smo se zaustavili. Sjeo sam ne skidajući ništa se sebe, čekajući da to još neko uradi. Umjesto toga, kolonom dođe moje ime.

Promičem se, nisam se stigao ohladiti ali osjećam poznatu hladnoću. Nemam pojma gdje smo stali, a trebaću da znam.

Zabrinutost je rasla do dolaska pročelju. Kada je - nestala.

Par sekundi je dovoljno da pred Šeksa stanem ozaren. Ne znam kud nas je Pela vodao ni otud, ni odud, ali poznajem da smo na mjestu gdje se dvije sudbine sastaju. Nisam glumio, osvrtao sam se malo da i sam povjerujem.

Noć je pritegla, ali i ona podsjeća na onu noć. Ne može biti greške, na mjestu smo gdje ostavismo nanu.

Rekao sam Šeksu da smo na dobrom putu, podrazumijevalo se i da ćemo upravo ovdje napraviti tu neophodnu pauzu. Čiji ću prvi dio ja iskoristiti da odšetam dvadesetak metara lijevo, okrenem se šipražju - učeći fatihu! Neki su mi se pridružili, neki to činiše iz mjesta, neki su se okretali ka Mladom gaju.

Uzdahnuo sam i iz još jednog razloga. Onu smo noć mi put podobro podebljali, valjda i Fahrovi malo utvrdili, nije se sada mogao ne vidjeti.

Znam da svi još pomalo zaziremo, ipak se ja radovah, jedva iščekivah da krenemo.

Nismo ni završili s pakovanjem, stanica se oglasi. Ostalima se odmor produžuje, nama nekima je primiti telegram. Noć je dovoljno jaka da ne možemo biti viđeni, dovoljno slaba da ćemo put moći pratiti, prejaka da pri njoj telegram primimo, te odgovorimo.

Pravimo privremeni šator. Za jednokratnu upotrebu, zapravo za petominutno korištenje. Njih sedam-osam uvezuju tri šatorska i njima pokrivaju mene, Šeksa, Ćuzu i Pelu. Njih trojica pale svijeću i raskriljuju kartu, usputno će još jednom sagledati prijeđeno, više ono što slijedi, dok ja pomoću druge svijeće brzo preuzimam telegram od Adema Durića. Šeks je ostavio kartu, nadviruje se u tok dešifrovanja.

Javili su da je uočeno pojačano komešanje četnika iznad Varoši, ali i na Osijima. Traže da dobro procijenimo situaciju, eventualno izvlačenje odgodimo za narednu noć. Iako je već upućen i vod prema Osijima, kao podrška našem izvlačenju.

Šeks je odmahnuo rukom. Koliko god je upozoravajući prvi dio telegrama, puno više hrabri drugi dio. Lijepo je znati da je najvrjednije krenulo, a čuti kako još ima dovoljno spremnih pomoći. Kad sve saberemo, pomoć nam neće ni trebati.

Odgovorili smo kratko: Krenuli smo s izvlačenjem, sve je u redu.



ostatci starog grada Prilep(c)a, u kanjonu Bistrice                                      



     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...